Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ненчев и Митов се отрекоха от Радан Кънев след мъмрене от премиера и ГЕРБ

Лидерът на БЗНС казал на депутатите на Борисов: Аз съм вашият министър

Юлиан Христов 20 юли 2016 в 13:54 10455 11

Ненчев и Митов се отрекоха от Радан Кънев след мъмрене от премиера и ГЕРБ

Депутати от ГЕРБ скастриха военния министър Николай Ненчев заради изказвания на Радан Кънев и Атанас Атанасов от ДСБ. Това стана на среща, на която депутатите на Борисов привикаха Ненчев само часове, след като премиерът, в началото на днешното заседание на правителството пред министрите си и медии, ядосано обясни, че правителството е гарант в отношенията между НАТО и ЕС.

Изказването на премиера дойде след интервюта на Кънев и Атанасов. Пред Нова тв лидерът на ДСБ заяви, че само двама от министрите в кабинета работят в подкрепа на Алианса и Европа и са гарант за сигурността, като посочи Ненчев и Митов. Зам.-председателят на ДСБ пък ден по-рано заяви пред bTV, че правителството прави ясен завой към Русия, а "Борисов надмина БСП в раболепието към Русия". 

Реакцията на депутатите от ГЕРБ беше обяснена от Валентин Раден: Причината беше, това което чухме вчера от ген. Атанас Атанасов, зам.-председател на ДСБ, това, което чуваме днес от г-н Радан Кънев. Въобще последните дни и преди това, но те се насложиха, особено тези думи, които бяха насложени, възмутиха колегите, възмутиха особено пък тези, които пряко работим с министъра на отбраната, обясни той. От обясненията му стана ясно, че депутатите се засегнали най-много от изказването, че гарант за евроатлантическата ориентация на България са двамата министри. „А не правителството, а не всички ние, които гласуваме мнозинството в парламента. И едни други думи, които дори не искам да ги повторя“, каза обиден Радев.

Той обясни, че са попитали министъра дали стои зад тези думи и кой е гарантът за евроатлантическата ориентация на страната. „Не е ли мнозинството в парламента и ГЕРБ заедно с нашите партньори от РБ, когато са ни помогнали“, каза Радев като от името на Ненчев, който е и лидер на БЗСН, каза че министърът е отправил благодарности към групата на ГЕРБ.

Самият министър не знаел за какво го привикват, но след като разбрал, заявил подкрепата си в позицията на депутатите, стана ясно още от изявлението на Радев. 

От своя страна Николай Ненчев каза, че срещата не била "обяснение". "Ние коментирахме нашите общи действия. В интерес на истината, постигнахме изключително много в областта на отбраната", каза Ненчев и изброи поредица от документи, приети от парламента и правителството - като Програмата за развитие на отбранителните способности, "общ Air policing", план за развитие на отбранителните способности, проектите за модернизация на Българската армия. 

"Използвах за пореден път случая да благодаря на парламентарната група на ГЕРБ за подкрепата, която съм получавал в цялост. Благодарих на депутатите от комисията по отбрана, с които работим и имаме чудесни взаимоотношения. Благодарих за всичко онова, което правим за България да бъде ясен, предвидим и последователен член на Северноатлантическия пакт", обясни Ненчев. 

Той заяви, че е имал винаги добра комуникация с премиера. Той отказа да коментира думите на Радан Кънев. "Не съм разговарял с него след това интервю", обясни министърът и каза, че не твърди, че заедно с Митов са единствените гаранти за евроатлантическото сътрудничество. "Гаранти за евроатлантическата интеграция са както Министерски съвет, така и мнозинството в Народното събрание. Неведнъж сме го казвали", обясни Ненчев и каза, че предстои да изясни позициите си с тези на Радан Кънев и ген. Атанасов. 

След това Валентин Радев отново взе думата, като отново взе отношение от името на министъра:

Аз попитах министъра: След като вие дойдохте и станахте министър с подкрепата на мнозинството и сте нашият министър.., Той го каза между другото в залата: Аз съм вашият министър, ако получавам вашата подкрепа. Тогава, питам аз, вашият лайтмотив беше да се дадат досиетата на Военното разузнаване – така започна министърът на отбраната. След това, не бяхме ли ние тея, които направихме така че, вие силно да завиете към евроатлантическата писта? Това го попитахме директно. Министърът ни потвърди.

После Радев припомни как правителството е отпуснало още пари на Министерството на отбраната, а депутати от ГЕРБ го „окуражили“ да спре ремонта на изтребителите МиГ-29 в Русия. Депутатът каза, че министърът отговорил „добре“ на въпроса дали поддържа изказванията на Кънев и Атанасов или подкрепя правителството:

Е кой тогава е гарантът за евроатлантическата сигурност, питам аз?“, продължи Радев и обясни, че това е „подразнило“ и останалите министри от правителството. „Ние няма да каним Радан Кънев и министърът в това е прав: Въпросите половината не са към мен, но аз се опитвам да отговоря, защото аз съм вашият министър. Тоест, той е министърът в нашето правителство и ние затова викаме него. И го питаме той остава ли лоялен на правителството и това, което се говори верно ли е или той държи на това, което говорим ние. Това бяха въпросите и той отговори добре.

На въпрос дали депутатите от ГЕРБ смятат да извикат и Даниел Митов Радев отговори: „Ако решим, че и той... ще го повикаме и него. Първото нещо, което решихме, е да извикаме министъра на отбраната и да се изясним. Получихме уверенията, че, да, така е, заставаме зад него, винаги сме помагали. Аз не знам защо и вие не бяхте вътре, за да чуете всички отговори“.

След като беше попитан дали привикването е било по искане на премиера Бойко Борисов Радев троснато отговори: "Айде да започнем отначало, ако не сте чули в началото какво ви казах. Най-възмутените депутати сме тези, които сме подкрепяли министъра в комисията по отбрана. Аз не мога да чуя такива приказки и с колегите да не почнем да ги коментирам".

По същото време, в което Ненчев даде брифинг за журналисти, външният министър Даниел Митов излезе със съобщение в профила си във Фейсбук, което е в същия дух: 

Българското правителство – министър-председателят и всички министри работят ежедневно за това България да бъде пълноценен член на ЕС и НАТО. Всички ние сме убедени, че участието ни в тези два наднационални формата разширява инструментите, възможностите и перспективите за реализирането на българския национален интерес. Внушаването на алтернативни пътища пред България, както и поставянето на евро-атлантическия ни избор във фокуса на вътрешнополитическата интрига, обслужва интереси, различни от тези на България. Демокрацията, сигурността и свободата не са патент на този или онзи политик, а споделеното вярване на моето поколение българи и непосредствена цел на българското правителство.

Повод за изказванията на Атанас Атанасов и Радан Кънев е позицията на премиера по отношение на т. нар. флотилия в Черно море срещу Русия. Тогава премиерът се закани, ако Ненчев и Митов са поемали ангажимент от негово име, лично ще ги прати на кораб, за да воюват. Тогава Борисов заяви, че не иска да се "дрънка оръжие" в близост до Русия. Тогава премиерът даде ясно да се разбере, че страната остава лоялна на НАТО и ЕС, но няма интерес от конфронтация с Русия. 

„И когато така дрънкат оръжия – айде, когато е по-далеч, иди-дойди, но когато на Бургас дислоцираме военни фрекати, самолетоносачи, или на Варна, по време на курортния сезон, това вече минава границата. Да, НАТО, имаме бази, участваме, абсолютно сме лоялни, но тук да се изправим директно ние и да го превърнем в територия на война... Защото руската страна към други може да е по-нервна, но това много ще я заболи, ако се направи от България. Когато е било за икономическите ни интереси, твърдо защитавам българската политика, но тази граница не трябва да се преминава. Ако народът мисли друго, ще ме свали и ще дойде някой по-военнолюбив, ще отиде да се бие. Аз не знам дали съм за мобилизационна възраст, ако мога да ходя на война, ще ми е по-добре“, каза още Борисов.

Това доведе до спешна среща на премиера с президента Росен Плевнелиев и военния министър, на която държавният глава отрече опасенията на Борисов, че са правени договорки за създаването на флотилия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

10

Blagodatka Dushanova

20.07 2016 в 19:08

Тиквочев си е направо "объркана глава"-иска да разоръжава НАТО в Черно море ,а не казва нищо за разоръжаването на Русия в това море.Колко подводници има путин в Черно море,знае ли някой...или за това не бива да се пита...И двамата министри са отговорили ,че цялото правителство трябва да работи за евроинтеграцията на България и НАТО...Друг е въпросът "премиер министъра"дали работи в тази посока и какво говори,и как с приказките си направо дискредитира министрите си.

8359

9

ОФчар

20.07 2016 в 18:34

Анатема!

12881

7

Иван55

20.07 2016 в 15:45

Митов се дистанцира от ДСБ още преди Кънев да се самопредложи за председател:

"Изгубеното поколение на ДСБ" в Капитал, 30 мар 2012.

63994

6

Red or Dead

20.07 2016 в 15:09

““““....Военният министър казал на депутатите от ГЕРБ: Аз съм вашият министър........““““““““

Хахахаааа....катарзис до катарзис.....за всяка свинка си има Коледа;)

“умните...красивите.....“ да ви попитам, какви са новите Упорки сега.......ненчООФ и митОФФ......от КОЙ са....от оня, или от другия...:))))))

И какво се оказа сега....Баце в ролята на Гъливер и “умните...красивите..“ в ролята на .....е , те си не са в роля......те са си .....лилипути........

Та Баце/Гъливера си ги е намушила всите лилипути на пикела МУ.. ......хаахахаа...баце...гоУем си....

21668

4

Руслан

20.07 2016 в 14:55

Банкянския хитрец е гарант на нато когато звъни синия телефон и гарант на Русия, когато звъни червения.
Тия Митов, Ненчев ис сульо и пульо са без значение.
 
X

Подкастът на OFFNews