Ненчев и Борисов се сблъскаха в позицията ни за удари в Сирия

OFFNews 19 ноември 2015 в 14:37 6178 14

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев обявиха напълно различни позиции за участието на България в операция срещу „Ислямска държава“.

Борисов заяви категорично, че България няма да участва във военна операция срещу джихадистите, като дори посочи, че Европейският съюз и НАТО трябва да преосмислят политиката си в такива ситуации.

Винаги съм декларирал, че България е страна, която не воюва. Настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми, защото когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна, коментира Борисов.

В същото време министърът на отбраната посочи, че ако Франция поиска помощ от България, имаме готовност да участваме в сухопътна операция в Сирия.

„Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България“, обяви Ненчев.

Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО, уточни той.

Ако ни бъде поискана помощ от Франция, тепърва ще обмислим това. Досега Франция не е поискала конкретна помощ от нас, но ако поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме, каза Ненчев.

Можем да участваме с логистична подкрепа, обмен на информация. Може да искат експертиза или допълнителна информация за бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие, категоричен беше министърът.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!