Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ненчев: Всички мъже и жени от 18 до 32 години автоматично в регистъра за мобилизация!

OFFNews 24 февруари 2016 в 17:00 17815 17

Ненчев
Ненчев призна, че все още няма готови написани текстове за всеобщата мобилизация, която замислят в МО

Министерството на отбраната планира да направи регистър само на мъжете между 18 и 32 години, включването в него ще става автоматично, като данните ще се вземат от службите ГРАО, а обучение на включените няма да се прави. Това съобщи днес министърът на отбраната Николай Ненчев по повод готвени промени в Закона за резерва на въоръжените сили на република България, за които OFFNews писа вчера.

Според него това било нормална практика за всяка държава. "Няма да ги каним и да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях и да ги призоваваме за каквото и да било", посочи министърът.

Той обясни, че в случай на война или конкретно напрежение и при извършена мобилизация младежите ще бъдат обучени за период от 3 седмици. Имало и вариант по желание да се мине през военно обучение и в мирно време, след което с доброволеца ще бъде сключен договор и той ще бъде зачислен в резерва.

Към резерва също така ще бъдат зачислени и всички жени между 18 и 32 години, твърди "Дарик".

Правото на защита на Отечеството е изконно право на всеки български гражданин. В Конституцията на Република България, в чл. 59, е записано, че защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, заяви министърът.

След влизане в сила на професионалната армия у нас възможностите, свързани с подготовката на резерва силно се ограничиха. Промяната се свежда до извеждането на обучението на българските граждани за защита на суверенитета на страната в отделна глава в Закона за резерва на Въоръжените сили, обясни Ненчев.

За гражданите на възраст от 18 до 32 години, които ще се водят на отчет в Централното военно окръжие, няма никакви задължения, както по носенето на военна служба и обучението им, така и по самия военен отчет. Задължение обаче на всички български граждани при война и военно положение е да се явяват на военна подготовка, ако бъдат извикани или призовани. Актът за това задължение се утвърждава от Народното събрание с обявяването на частична или пълна мобилизация. Това води до необходимостта от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват при необходимост във военно време за военна подготовка за защита на отечеството, добави министърът.

Ненчев каза, че миналата година е имало кампания за популяризиране на военното обучение, която е преминала при много голям интерес. "Обучението е за няколко месеца и зависи от условията във военни университети.Трябва да обръщаме по-сериозно внимание на военната подготовка, както беше преди", смята министърът.

От 2012 г. насам запас под формата, позната от едно време, няма. Армията разполата с резерв от около 3000 души, сключили договор с Министерство на отбраната да са на постоянно разположение за определен период. Те могат да се използват какти при военни действия, така и при мащабни природни бедствия и промишлени аварии. Става въпрос основно за бивши военни, полицаи и доброволци, минали определено обучение.

В случай на война въоръжените сили могат да разчитат и запасни. Това са граждани на България, които са отбили военната си служба, минали са през курс за военна подготовка (да не се бърка с военното обучение в училищата), били са кадрови военни, работили са за организации, свързани с националната сигурност, или имат гражданска специалност, необходима за военните формирования – лекари, шофьори и компютърни специалисти, например. В този смисъл на мобилизация в случай на война и извънредно положение подлежат не само мъже, но и жени.

Третата група граждани, на които армията може да разчита в случая на война са именно неотслужилите и необучени мъже, който подлежат на военен отчет.

За да станат пълноценни резервисти обаче, включените в мобилизационния регистър трябва да бъдат обучени, да положат клетва и да получат военно звание. Преди това те трябва да минат през медицинска комисия, която да се произнесе за психическото и физическото им здраве. 

Сега пределната възраст за служба в доброволния резерв е 55 години за войниците (матросите) и сержантите, 55 години за старшините и 60 години за офицерските кандидати и офицерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!