Ненчев: Сигурността в региона се влоши, армията трябва да е готова да защити територията

OFFNews 21 юли 2016 в 15:52 5198 8

Ненчев: Сигурността в региона се влоши, армията трябва да е готова да защити територията

Снимка МО

Средата за сигурност в целия наш регион се влоши значително. В тази ситуация, повече от всякога България трябва да е готова да се противопостави на множеството заплахи. Българските Въоръжени сили трябва да са готови да защитят независимостта и териториалната цялост на страната.

Това е казал министърът на отбраната Николай Ненчев по време на конференция във Военната академия "Г. С. Раковски", на която той и премиерът Бойко Борисов за запознали офицерския състав с решенията, взети на срещата на върха на НАТО във Варшава, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военният министър използвал момента, за да каже, че правителството, парламентът и лично той са гаранти за добрите отношения на България с НАТО и ЕС. „Добре е, че в този критичен момент не сме сами. Част сме от най-големите демократични общности - Европейският съюз и НАТО. Мястото на България е сред това голямо демократично семейство. Искам да Ви уверя, че това правителство, това парламентарно мнозинство и аз като министър ще се борим с всички сили, за да запазим България там, където тя заслужава да бъде“, заявил министърът, цитиран от ведомствения пресцентър.

От своя страна Борисов благодарил на Ненчев за съдействието, което армията оказва на МВР на границата. „Динамиката и мащабът на събитията в света през изминалите седмици и множеството предизвикателства, пред които сме изправени, изискват бързи реакции от всички нас – служби, политици и граждани, за да гарантираме сигурността в страната ни. Продължаваме да работим заедно с министъра и благодаря за помощта по границата на всички военни, които се включиха - справиха се чудесно в съвместните действия с МВР“, заявил той, цитирано от правителствената пресслужба. 

Темата за евроатлантическата ориентация на България доведе до остри вътрешнополитически сблъсъци. В свои последователни интервюта Атанас Атанасов и Радан Кънев от ДСБ поставиха въпроса за завой на правителството към Русия. Пред Нова тв лидерът на ДСБ заяви, че само двама от министрите в кабинета работят в подкрепа на Алианса и Европа и са гарант за сигурността, като посочи Ненчев и външния министър Даниел Митов. Зам.-председателят на ДСБ пък ден по-рано заяви пред bTV, че правителството прави ясен завой към Русия, а "Борисов надмина БСП в раболепието към Русия". Това доведе до светкавична реакция на премиера, а след това и до привикване на военния министър при депутати от ГЕРБ, който заяви лоялността си към депутатите като казал, че той е техният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови