На прощаване кабинетът раздаде 29 млн. и 3 концесии

OFFNews 18 януари 2017 в 14:53 6348 2

29 милиона лева и няколко концесии раздаде правителството на вероятно предпоследното си заседание днес.

10 милиона допълнително ще получи Министерството на правосъдието. От тях по-голямата част (9 милиона) са за увеличаване на заплатите на служителите на затворите и съдебната охрана, както и за подобряване на условията им на работа. Един милиона ще бъде похарчен за подобряване на условията на живот в самите затвори по повод критики от национални и международни одитиращи организации, в т. ч. и на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията.

Командировки

Други 9,3 млн. лева ще бъдат отпуснати за командироване на служители в Постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел във връзка с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Още в края на 2016-а кабинетът реши Постоянното ни представителство към ЕС да се разшири с 90 временни бройки. Средствата ще получат няколко министерства за командироване на свои служители - Министерският съвет, МВР, МВнР, на финансите, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на здравеопазването, на образованието и науката, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на икономиката, на енергетиката и на младежта и спорта, както и на Държавната агенция „Национална сигурност“ и Държавен фонд „Земеделие“. 

Птичи грип

9,7 млн. лева ще получи земеделското министерство за борба с птичия грип, реши още кабинетът. С тях ще бъдат обезщетени стопаните на умрелите и принудително убити животни и ще бъде платено на диагностичните екипи за клинични прегледи и вземане на проби. Ще бъдат закупени допълнителни диагностикуми за изследване на пробите, взети от възприемчиви животни, отглеждани в предпазната и наблюдаваните зони около огнището, уточняват от пресслужбата на МС.

Концесии

„Горубсо-Кърджали” АД получава 26-годишна концесия за добив на златно-сребърни руди от участъците „Централен” и „Южен” на находище „Седефче” в община Момчилград. През този период „Горубсо-Кържали” ще вложи 2,548 млн. лв. за осигуряване на добива. След приключване на добива дружеството ще вложи 195 хил. лв. за закриване и ликвидация на обекта и 163 000 лв. за рекултивация на нарушените терени.

Очакваните концесионни плащания за целия период на договора ще надхвърлят 1,243 млн. лв. Според законовите разпоредби, половината от тази сума постъпва по бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ.

Дружеството взема и разрешение за проучване и търсени на метали за срок от 3 г. за площта „Тинтява”, разположена на територията на общините Ивайловград и Крумовград. Планираните инвестиции надхвърлят 5,3 млн. лв. без ДДС. 

Правителството предостави на „Гугуланови“ ООД 35-годишна концесия за добив на скалнооблицовъчни материали – туфи, от находище „Сулица-1“, участъци „Юг” и „Север”. Очакваните постъпления от концесионни плащания надхвърлят 851 935 лв. с ДДС. Предвидените инвестиции са 241 500 лв.

Концесия за добива на скалнооблицовъчни материали – гнайсошисти, от находище „Бойчовата круша“, участъци „Изток” и „Запад”, за срок от 35 години, получава „СМС - Родопи“ ООД за кариерата с общ. Ивайловград. Очакваните постъпления от концесионните плащания надхвърлят 637 644 лв. без ДДС, а инвестициите – 270 000 лв.

„Пътперфект-Т“ ще бъде концесионер на находище „Богорово“, община Силистра, реши МС, като одобри прехвърлянето на правата и задълженията по концесионния договор от „Благстрой“ ЕООД на неговия правоприемник. От находище „Богорово“ се добиват варовици, годни за трошени фракции за пътното строителство и за направа на обикновен бетони. Концесионният договор е 25-годишен срок, считано от 3 октомври 2003 г.

Аналогично решение беше прието по отношение концесионера на находище „Бялата скала” в община Плевен, от което се добиват варовици. С него е разрешено на „Водно строителство 2000“ АД да прехвърли изцяло правата и задълженията по предоставената през юни м. г. концесия на „Водно стопанство 2000“ ЕООД.

Прието беше и предложението на „Холсим кариерни материали” АД по взаимно съгласие да бъде прекратен концесионният договор за добив на строителни материали от находище „Нови силози“, намиращо се на територията на област София. Договорът е сключен през юни 2002 г. за срок от 30 години. Мотивът за прекратяването му е икономическа нецелесъобразност на добива.

"Интерпром" ЕООД получава разрешение да проучва минни отпадъци в площта „Северозападно насипище“ на територията на общините Златица и Панагюрище. Ангажиментът е да вложи 4 097 030 лв. в геолого-проучвателни дейности. „Пътинженеринг-М“ АД получи едногодишно право да проучва строителни материали в площ „Ливадето“, общ. Бойчиновци. Инвестиционната програма на дружеството е за над 20 хил. лв.

„Ивайловград-Ихтио-комерс“ ЕООД получава разрешение за проучване на скалнооблицовъчни материали в площта „Бунара“, разположена в землищата на селата Железино и Черни рид в общ. Ивайловград. За 2-годишния срок на разрешението дружеството ще вложи минимум 35 хил. лв. в проучвателни дейности.

Информацията е на правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

19.01 2017 в 00:53

Мръсни, гадни герберски комунисти с членове и заемащи основно постове от бивши кадри на ДС и мафиотски организации!!!!!! НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ!!!!!!!

29585

1

Izalina

18.01 2017 в 15:35

Тез милиони за нищо ги нямате!®