На първо четене: Депутатите забраниха бурките

ОFFNews 15 юни 2016 в 14:49 5866 5

Депутатите приеха на първо четене закона, който забранява носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето. Новият закон беше предложен от Патриотичния фронт (ПФ), като целта им е така да се забранят бурките.

Текстовете бяха приети със 108 гласа "за" и 8 "против".

От ДПС се опитаха да отложат приемането на закона, като предложиха точката да отпадне от дневния ред на депутатите. Хамид Хамид предложи забраната да се впише в закона за тероризма, а сегашният нов закон да бъде оттеглен. Искането им обаче беше отхвърлено от мнозинството. 

Народното събрание дори удължи днешното си заседание до приемането на текстовете. 

Забраната ще важи за български граждани и за временно пребиваващи у нас. Облекло, скриващо лицето, няма да може да се носи в институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, както и в места за обществен отдих, спорт и комуникации.

Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

Законът предвижда глоба от 200 лв. при неспазване на забраната, а при всяко следващо нарушение - 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

Ще има и наказание от до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице - наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв.

"Този законопроект не е стойностен и не решава нито един съществен проблем, за това и не трябва да се подкрепя", каза по време на дебатите Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Той обясни, че така написаната забрана важи не само за религиозното облекло, а засяга мотористите и пчеларите например.

Патриотите защитиха предложението си, като заяви, че това, че в момента има малко жени със забулено лице, не значи, че трябва да се чака да станат хиляди.

Бившият лидер на ДПС и настоящ независим депутат Лютви Местан заяви, че става дума за бутафорен проблем и с този законопорект ГЕРБ се опитват да угодят на ПФ.

 никой няма основание на базата на религиозни убеждения да откаже да се идентифицира пред полицията. "Ето това, ако е проблемът, трябва да има изрично задължение да покаже лицето си. Ние бихме го подкрепили", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови