На границата: Полицаи се топлят с „циганска любов“, оградата се преодолява за минути

Юлиан Христов 06 януари 2015 в 16:41 34161 14

На границата: Полицаи се топлят с „циганска любов“, оградата се преодолява за минути

Натрупана умора и напрежение, 15-часови работни смени и отопление с печки тип "циганска любов" - това само част от условията, при които работят командированите на границата полицаи. 

Без подслон

Доклад до министъра на вътрешните работи от 17 ноември описва констатираните слабости при провеждането на специализираната операция при охраната на границата. Комисия от 18 души, която проверила на място как протича охраната, установила, че разположените между постовете палатки са оборудвани с "малки, неефективни и нефункционални печки тип „циганска любов”. Според проверяващите печките не могат да затоплят палатките при зимни условия. 

Допълнително неудобство създавал и фактът, че доставените дървета за огрев не били нарязани, така че да влизат в печките. В същото време от договорените с горските стопанства 5120 куб. м. дърва били доставени едва 100 куб. м. Това налагало почиващите от смяна полицаи да събират дърва в района на оглед.

Комисията констатирала още, че битовите отпадъци се изхвърлят безразборно в близост до местата за почивка. От проведените разговори с гранични полицаи е установено, че са раздавани чували за събиране на битовите отпадъци. Това обаче се случило само веднъж и от момента на стартиране на операцията по охрана на границата (октомври 2012 г.) чували няма. 

Недостиг има и на тоалетни. В отсечките, където има патрули, е нужно поставянето на близо 130 тоалетни. Това обаче било невъзможно, като към момента, освен всичко друго, няма и осигурени пари за купуването на допълнителни мобилни тоалетни. 

Комисията открила и построени от полицаите навеси с подръчни средства, като клони, шума и найлони. За осъществяване на връзка между постовете са осигурени телефонни апарати “Тетра”, повечето от които обаче били с увредени акумулатори. Това налагало полицаите да държат връзка помежду си чрез личните си телефони и за своя сметка. 

В голяма част по протежението на границата пътищата са трудно проходими, като има участъци, където не може да премине високопроходимата техника. Неподдържането на пътищата е и честата причина за аварирането на транспортна техника и невъзможността да бъдат транспортирани служители при провеждането на превантивни заградителни мероприятия. 

Фиктивна ограда

Освен всичко друго комисията констатира, че построената 30-километрова ограда може лесно да бъде преодоляна за минути. Комисията препоръчва освен да бъде продължено строителството на оградата, тя да бъде и подсилена с допълнителна защита срещу проникване. 

За това е предвидено въвеждането на допълнително оборудване за регистриране на опити за преминаване на оградата. За това ще са нужни и допълнителни стационарни постове с техническо наблюдение. 

Към 31 октомври 2014 година на границата е имало 315 автомобила, от които 104 повредени. Камионите са били 25 броя, от които в неизправност били пет, а от високпроходимите пехотни машини - три броя, от които едната в неизправност. Основен проблем при транспортната техника е невъзможността за отремонтирането ѝ на място. 

Два месеца преди инцидента на границата, при който загина един полицай, е констатирано, че лошото състояние на пътищата и неспазването на нормите за превозване на не повече от осем души в камион поставя в "сериозен риск здравето и живота на водачите и служителите извозвани с нея." "Тези обстоятелства биха поставили под наказателна отговорност водачите на тези автомобили при възникване на инцидент", заключават още проверяващите.

Потвърдени са и сигналите, че с едни и същи автомобили се извозват задържаните незаконни имигранти и служителите, което също поставя в риск здравето на полицаите заради липсата на дезинфекциращи средства за тях.

Успоредно с това са налице и проблеми, свързани с полагането на труд над установеното работно време и годишната норма от 280 часа. Голям процент от служителите, изпълняващи задачи по наблюдение на държавната граница до настоящия момент, са изработили между 200 и 600 часа над нормата, поставяйки се в ситуация на полагане на наднормен труд без съответното обезщетение, заключават проверяващите.

Полицаите се оплакали също и от липса на униформено облекло; липса на ободряващи напитки; липса на медицинско обезпечаване; неполучаване на допълнителни възнаграждения за специфични дейности; невъзможност да използват годишния си отпуск; разделението на четири различни смени, което води до обстоятелството служителите от нощна смяна да не могат да почиват пълноценно, предвид това, че голяма част са настанени в стаи с две до три легла.

Като решение на проблемите вътрешният министър Веселин Вучков предлага да бъдат назначени допълнително 500 служители на срочни договори, като за целта ще трябва Министерството на финансите да осигури допълнително пари. Освен тях други 200 души ще подпомагат наблюдението на границата. Това ще позволи поетапното отзоваване на командированите на границата полицаи от вътрешността на страната. 

Намеренията на вътрешния министър са да поиска и помощ от Министерството на отбраната. Участието на военни в съвместни патрули по границата обаче вече срещна критиката на министъра на отбраната Николай Ненчев и на президента Росен Плевнелиев. Има възможност обаче армията да съдейства с логистика и да окаже помощ при прокарването на пътища покрай граничната бразда.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!