NYTimes: България усложни още повече битката за ООН

OFFNews 29 септември 2016 в 09:43 10576 10

Авторитетни световни медии коментират днес втората номинация на България за генерален секретар на ООН.

Битката за следващия лидер на ООН стана още по-сложна, след като упорито разпространяваните слухове се потвърдиха и България обяви още една номинация за поста, пише "New York Times".

Кандидатурата на българския дипломат Кристалина Георгиева, която е вицепрезидент на Европейската комисия и бивш вицепрезидент на Световната банка, може да промени сметките на Запада и Русия за това кой ще смени Бан Ки-мун като генерален секретар през януари, коментира вестникът и припомня, че номинацията беше обявена от премиера Борисов, след като на последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН Ирина Бокова остана пета.

Кандидатурата на Георгиева я поставя в директна конкуренция със сънародничката й Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, отбелязва NYTimes и отбелязва, че въпреки оттеглянето на официалната българска подкрепа за кандидатурата й тя обяви, че остава в състезанието.

Бан Ки-мун ще приключи втория си 5-годишен мандат в края на годината. Изборът на наследника му е в ръцете на петте членки на Съвета за сигурност с право на вето, особено Русия и САЩ, които сериозно разделени, особено заради войната в Сирия.

12 кандидати влязоха в състезанието и бившият премиер на Португалия и бивш ръководител на агенцията на ООН за бежанците Антониу Гутериш е фаворит след последното гласуване.

Дипломати казват, че Георгиева е сериозен съперник за него.

Русия настоява следващият генерален секретар да е от Източна Европа, но Георгиева е смятана по-скоро за близка до Запада.

В следващите няколко дни тя ще бъде изслушана от Общото събрание.

Financial Times също обръща внимание на втората българска номинация, като дава думата на самата Георгиева.

"За седмица ще трябва да свърша работата, която другите кандидати свършиха за една година", казва тя пред авторитетното издание. Статията е озаглавена “Побутвана от Берлин, Георгиева скочи в състезанието за лидер на ООН“. Георгиева е питана за Сирия, за това на кой бивш генерален секретар на организацията симпатизира, за това имало ли е вариант да приеме да бъде номинирана от друга държава.

За Сирия Георгиева казва, че кризата показва колко е важно да се обръща внимание на групировки като "Ислямска държава" и "Боко Харам" и допълва: "Имало е случаи в миналото, когато въоръжени групировки са се сражавали докато свалят правителството, стават легитимни представители на страните си и идват да говорят пред ООН в Ню Йорк. Това е като шофирането – понякога трябва да хвърляш по едно око в огледалото за задно виждане, но преди всичко трябва да следиш пътя пред себе си."

Според изданието преди номинацията на Георгиева е имало месеци на политически маневри от Берлин през София до Москва и че премиерът Бойко Борисов е взел решението отчасти по настояване на Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

10

Black Hex

29.09 2016 в 16:55

Не, не.
Продължавам да твърдя, че най-подходящата кандидатура беше, Е и ще си остане тая на румяна желева

18551

8

Нострадамус

29.09 2016 в 12:13

Опомни се Българийо НЕЩАСТНА, на Боковите ПРОСТОТИИ подвластна !

10902

7

Мариян

29.09 2016 в 11:45

Бокова имаше нулеви шансове. Още от самото начало беше ясно, че най-малкото Великобритания ще наложи вето. Бокова беше просто размазана в английската преса. Това какво са говорили тук платените клакьорки (кънчостойчевците, Валерия Велева, ченгетата Кеворк и Тома Томов "дето го нападали, щот подкрепял Бокова" и - изненадата за мен - Паси, който се орезили на стари години) има нулево значение. Паралелният свят на "лошата демокрация", който от години генерира такива хора, свършва на Калотина. Кристалина, ако се представи добре на изслушванията, има далеч по-добър шанс от Бокова и мисля, че ще отвее Гутиереш. Освен ако не се запънат руснаците да правят сечено. А за Бокова какво да кажа друго: със свалено доверие поради неубедителното й представяне и падането й в класирането, тя обаче остава - комунистите са бетер кърлежи, безочлива и самовлюбена докрай!

10538

6

Black Hex

29.09 2016 в 11:31

Ше попитате сега защо точно на Димитровден?
Еми щот е и празник на зидаря. За тва.
Щот министър-предсеталят Ви, освен че искал "да става пидал" се опитвал да се навре и при масоните. За тва.


Цитирам дословно въпросната особа! Това не е обида. това са негови думи за "ше взема и да стана пидал, да казвам че съм пидал". -> https://goo.gl/eO6pfV

10538

5

Black Hex

29.09 2016 в 11:21

"NYTimes: България усложни още повече битката за ООН"

Била усложнила... айде моля ти се! Тия нищо не знаят. Не познават банкянския Андрешко.
Ще видят те когато по случай ВОСР вземе, че издигне още една кандидатура!
Мдам.
Даже си мисля, че и по случай Димитров ден може да издигне още 2! Една по стар и една по нов стил!
Тогава ше ги питам аз американджоса кви ша ги къдрят.
Както гласи една стара българска мъдрост: "Удри-и-иииий! Па се една ша влезе."

21668

2

Руслан

29.09 2016 в 10:29

дъ шоу мъст го он.

13207

1

Shoshon

29.09 2016 в 10:26

Хихихи. Добре ще ни се посмеят!