НС даде 50 млн. лева за бедствия и аварии

Ивайло Анев 04 август 2014 в 17:03 2225 0

Снимка Ивайло Анев

Последен работен ден в 42-то Народно събрание.

50 млн. лева ще бъдат отпуснати за фонда за бедствия, а с други 225 млн. лева - ще се актуализира бюджетът на Здравната каса.

Това бяха и последните две решения на 42 Народно събрание.  

Гласуването на нови средства за бедствия се налага заради тежките наводнения, които сполетяха страната през последните 45 дни. Увеличението на парите в този фонд става чрез преразпределение на средства. Парите идват от събраните такси върху пирходите от ВЕИ-централите. 

"Конституционният съд отмени 20-процентна такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи, от която се получаваха приходите за програми и проекти в енергетиката, но до момента вече са събрани 81 млн. лв. и от тях 50 млн. лв. ще отидат за фонда за справяне с бедствията", разясни финансовият министър в оставка Петър Чобанов.

Той обясни, че въпреки отмяната на таксата от Конституционния съд, събраните до момента пари няма да се връщат на централите.

И 50-те млн. лева за бедствия, и приетите 225 млн. лева допълнително за здраве, ще бъдат отпуснати, без да се нарушава макрорамката на бюджета, обясни Петър Чобанов. Реално министерствата ще могат да разполагат с 5 на сто по-малко от парите си, за да се осигури ресурс за касата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови