Можеше ли депутатът Делчев да гласува дистанционно

Симона Костадинова 08 юли 2015 в 14:45 2980 0

Димитър Делчев

Депутатът от Реформаторския блок (РБ) Димитър Делчев сам си е виновен, че комисията за промени в Конституцията не е зачела "дистанционния" му глас по законопроекта за изменение в основния закон.

На вчерашното гласуване в комисия, когато промените бяха отхвърлени с 5 гласа "за", 6 "против" и 1 "въздържал се", стана ясно, че Емил Димитров- Ревизоро и Димитър Делчев  не са присъствали на заседанието, но дори те да бяха гласували "за" пак нямаше да се приеме, защото няма мнозинство.

Депутатът от РБ Димитър Делчев побърза да обясни във Facebook, че "поне преди месец" е казал, че ще отсъства. "Ако можех да гласувам дистанционно, то щях категорично да застана зад предлаганите промени в Конституцията", каза още той. 

Днес обаче от думите на съпредседателя на РБ Радан Кънев стана ясно, че Делчев се е опитал да гласува дистанционно, но комисията не зачела гласа му. Той обясни, че Делчев оставил пълномощно, с което упълномощава Атанас Атанасов и заявява волята си да подкрепи промените.

Атанас Атанасов обясни че въпросната "декларация" била мейл с две-три изречения, в които Делчев пише, че е в Хелзинки и го моли да гласува от негово име. По думите на Атанасов той разбрал за мейла от медиите. Днес сутринта си отворил пощата и видял, че вчера в 9 сутринта Делчев му писал.

"Можеше да ми се обади, за да е сигурен, че знам. Но дори да го бях прочел няма такава практика. Всичко стана от недомисляне. Сигурен съм, че не го е направил умишлено. Нещата ще се изяснят при гласуването в зала", каза Атанасов.

Той каза още, че дистанционно гласуване се позволява само по изключения и най-често се случва, ако депутатът е бил на комисия и трябва да излезе. 

Все пак е имало възможност вотът му да бъде зачетен, ако е бил представен на председателя на комисията Димитър Лазаров в писмен вид и с подпис, но дори тогава решението дали да се приеме "дистанционното гласуване" е на председателя. Освен това той трябвало да декларира, че няма да го има на заседанието.

Лазаров, които е депутат от ГЕРБ и председател на временната комисия за промени в Конституцията, заяви, че не е получавал декларация от Делчев, че ще отсъства от заседанието по уважителни причини.

Той също каза нямало и практика за дистанционно гласуване и можело в единични случаи, ако депутатът е на комисия и трябва да излезе за малко. Тогава заявявал, как ще гласува по всички точки преди членовете на комисията.

В правилника за организацията и дейността на Народното събрание не се споменава нищо за евентуална възможност за дистанционно гласуване. Там е посочено само, че депутат може да отсъства от заседание, ако има уважителна причина, за която предварително трябва да е уведомил председателя на Народното събрание и този на съответната комисия.

В правилата на отделните парламентарни комисии също не е разчетена възможността за "дистанционно гласуване".

Въпреки това има случаи, при които депутатите, които не могат да присъстват на заседание, все пак да дават своя глас. Пример за зачитането на "дистанционното гласуване" е гласуването през февруари на дълга от 16 млрд. лева в парламентарната комисията по бюджет и финанси. Тогава беше зачетена декларация за гласуване от разстояние на депутат от ГЕРБ, но не и такава на народен представител от БСП.

Тогава председателят на комисията Менда Стоянова, която е от ГЕРБ, призна гласа на депутата от същата партия Владислав Николов, което ѝ било предоставено. Тя обаче не прие гласа на Георги Търновалийски от БСП, който също отсъстваше, като се обоснова с това, че не присъствал, не е подал декларация, че ще отсъства и през деня не се е регистрирал в парламента.

Николов обясни пред OFFNews, че наистина през февруари е гласувал дистанционно по време на заседанието на бюджетната комисия. Той уведомил председателя на комисията и дал декларация с подпис, на която било написано как ще гласува.

Николов каза още, че случилото се с него не било изключение. В практиката си на депутат се срещал с и с други подобни ситуации. Това обаче се случвало рядко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови