Можем да спим на плажа, но не и да къмпингуваме. Глобите остават

ОFFNews 01 март 2016 в 15:39 6471 2

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за Черноморското крайбрежие, с които се забранява къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. 

Според първоначалното предложение се забраняваше и нощуването, но по време на дебатите от РБ предложиха това да отпадне. 

Така човек ще може да прекара една нощ, но ако остана за по-дълго - това ще се приема за къмпингуване.

Глобите за нарушаване на забраната за физическите лица глобата е между 1000 и 10 000 лева, а за едноличните търговци и за юридическите - от 10 000 до 50 000 лева.

Изказване в зала на независимия депутат Влелизар Енчев заблуди част от протестиращите срещу приемането на забраната, че глобата е отхвърлена. Министърът на туризма Николина Ангелкова също обяви, че глобите са отпаднали. Пред журналисти тя обяви, че все пак ще има парични санкции за нарушение, но те няма да са уредени в този закон, а "по общия ред". По думите ѝ те щели да са от 5 до 50 000 лв.

В крайна сметка обаче юридическият сътрудник на РБ Андрей Георгиев обясни пред OFFNews, че глоби ще има и те ще са като в първоначалното предложение.

От окончателно приетия законопроект отпада единствено частта в която изрично се посочват колко са глобите, защото в сега действащия закон те вече са описани и няма нужда от ненужно дублиране. Така просто къмпингуването и паркирането се добавят към нарушенията, за които са досега са важели тези парични санкции.

По време на приемането на проекта Найден Зеленогорски поиска именно текстът със забраната на къмпингуеането и паркирането да се отложи, за да може да се срещне с протестиращите пред Народното събрание активисти. Те влязоха в парламента и говориха с министъра на туризма, както и с депутати. Срещата се проведе в зала "Запад" и на няколко пъти се стигна до повишаване на тона.

По време на нея протестиращите обявиха, че Черноморието е презастроено и искат да се създаде регулация. Мислят, че тази забрана за къмпингуване и паркиране ще затрудни и обърка концепцията за категоризация на плажовете, която се подготвя от туристическото министрство. Те настояха депутатите да гласуват против забраната, но в крайна сметка отпадна само пренощуването.

Зеленогорски пък показа пред журналистите и активистите снимки на плажове, които са запушени от коли и каза: "Знам, че 30% от къмпингуващите правят всичко възможно да запазят плажовете чисти, но останалите - не". Ангелкова добави, че управляващите не могат да мерят "с двоен аршин". "Не може да забраним стопанската дейност, но да оставим коли паркирани върху дюни и тонове боклуци", каза тя.

Именно тези нейни думи предизвикаха острата реакция на протестиращите, които обявиха, че Иракли, Карадере и Корал са най-чистите плажове, а там има къмпингуващи. След това Зеленогораки обяви, че ако демонстрантите прекъсват министъра и депутатите, то текстовете най-вероятно ще бъдат приети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови