"Можем 2-3 да ги направим, ако нещо" (стенограма за Изборния кодекс с весело оживление)

OFFNews 27 април 2016 в 17:31 8357 0

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се срещна вчера с представители на управляващата коалиция, за да обсъдят промените в Изборния кодекс, след като гласуваните от парламента промени бяха посрещнати с критики. 

Заседанието е продължило два часа и според записа е завършило с "весело оживление".

От стенограмата стана ясно, че има много голяма вероятност президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на гласуваните промени в Изборния кодекс, става ясно от думите на съветника на президента Росен Кожухаров, който присъства на срещата. 

"Единият въпрос е за референдум и за избори в един ден - знаете, че това изначално е негова позиция от самото началото, от внасянето на първия референдум - да се използват възможностите на изборите, за да се питат хората и чрез референдума.Тук голяма е вероятността действително да има вето. И другият въпрос е за гласуването в чужбина - единствено в дипломатическите и консулските представителства. Големият политически аргумент е кого отблъскваме, а това са - оставяме тези, които са гастарбайтерите и другите, това е добре, но това са тези, които се обучават в най-елитните университети. Нали искаме да ги върнем обратно? Казваме им: няма да гласувате", посочва Кожухаров, обяснявайки позицията на президента Плевнелиев. 

По време на разговора Борисов посочва, че ако се стигне до това президентът да наложи вето и промените да бъдат гласувани наново, тогава "умните и красивите" ще кажат: "Този, този и този са тъпаци, бяха направили такава глупост, че благодарение на нас "умните и красивите", понеже се намесихме и решихме този проблем".

"Аз не искам да се вкарвам в тази игра, да ползвам подобни прийоми, защото не ме притеснява Слави Трифонов. С кое?!", казва премиерът по повод това, че ако се наложи вето, ще се върне за разглеждане и референдумът на Слави Трифонов. 

"Нямам страх от Слави Трифонов, добре дошъл на избори, когато иска" и още: "Разбира се, тогава няма да има по три часа на ден в национална телевизия възможност да си прави своята политика. Демокрацията е хубаво нещо, но е виден конфликтът на интереси, защото никоя друга партия няма възможност по национална телевизия, иначе всяка партия може да си направи телевизия и да си говори по цял ден, но в национална телевизия по три часа - час и малко вечер и час и малко на обяд - всеки ден - да биеш срещу правителството и това да се приема за нормално?! Но, както виждате, години наред е така. Отиде ли на избори, той няма да може вече да го прави. Ние, ГЕРБ, нямаме притеснения от Слави Трифонов - когато искате, тогава правете референдума", допълва премиерът по време на разговора. 

"Сега ми предлагате вариант президентът да налага вето, другият да се чувства победител и ние действително тогава ще изглеждаме с Валери Симеонов като глупаците. По-добре, ако считаме, че нямаме мощност, да кажем в Преходни и заключителни разпоредби, или намерете инструмент", казва още Борисов. 

По време на срещата се обсъждат и промените, които засягат българите в чужбина. 

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Понеже говорим за регистрация и дерегистрация, за чужбина не важи, остава само за два поредни местни избора. За десет години напред.

ЗАМ.-МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Два поредни местни избора броят ли се?

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Не, от следващите и по-следващите.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Защо не парламентарни?

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Защото можем два-три да ги направим, ако нещо...

Ето цялата стенограма от заседанието:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови