Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Москов: Не разбирам в какво ме обвиняват, защитих държавния интерес

OFFNews 21 ноември 2016 в 18:59 8059 2

Снимка БГНЕС

Здравният министър в оставка Петър Москов обяви, че не разбира причините за повдигнатите му от прокуратурата обвинения по случая с турските ваксини. 

Това обяви пред журналисти Москов, след като излезе от столичното следствие, където беше привикан на разпит. 

Прокуратурата повдигна на Москов три обвинения за бартера с ваксини между България и Турция - за нарушения на закона при приемане на дарението от Турция, за ощетяване на държавното дружество "Бул Био", произвело БЦЖ ваксините за Турция, с 413 370 лв. и за безстопанственост. 

Обвинение получи и заместникът на Москов Адам Персенски, който е съучаствал на Москов. Според прокуратурата действията на двамата са били с цел облагодетелстване на турското здравно министерство. 

Това, което съм направил в тази връзка е да защитя основния ми вменен от закона интерес, а именно да защитя имунизационния календар и здравето на гражданите и съм го направил, подчерта Москов.

„Помолих и адвоката ми да ми обясни в какво точно ме обвиняват. Ще съдействам за изчистване на цялото това нещо“, коментира той.

Москов подчерта, че ако държавата е трябвало да продаде дарените на Турция ваксини, е щяла да вземе по-малко от 400 000 лева, докато получените от Турция ваксини биха стрували над 4 млн. лева, ако бяха закупени след обявяване на обществена поръчка.

„Нямам ни най-малко притеснение в нито едно от действията си. Щях да бъда притеснен и наистина трябваше да бъда обвинен, не от прокуратурата, а от обществото, ако не бях гарантирал възможността българският задължителен имунизационен календар да бъде изпълнен. В мое лице те ще имат пълното съдействие, защото аз твърдя, че това, което сме направили по двата казуса, сме защитили държавния интерес“, коментира Москов.

„Дори и финансово да е по-лошо това за държавата при невъзможност да ваксинираме децата, щях да понеса с гордост това обвинение“, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews