Москов: Не преговаряме с Турция за нов бартер за ваксини, имаме разрешение за всеки случай

OFFNews 05 февруари 2016 в 14:13 8002 3

Снимка БГНЕС

Не е стартирала процедура за нови преговори с Турция за бартер за ваксини. Министерският съвет ни позволи да преговаряме за допълнителни 40 000 ваксини, за да не сме с вързани ръце, ако не бъдат осигурени по стандартния ред. 

Това заяви здравният министър Петър Москов на въпрос на журналист на OFFNews относно решението на Министерския съвет от 14 декември миналата година, с което се дава разрешение на Министерството на здравеопазването да сключи ново споразумение с Турция за бартер за ваксини. 

Имахме срещи с фирмите, които гарантираха, че ще се явят на поредния търг, който ще бъде обявен. Всяко едно количество, което могат да доставят по стандартния ред и по реда на Закона за обществените поръчки, ще бъде закупен от държавата. Ако се окаже, че те имат невъзможност за това, разбира се, държавата не трябва да е с вързани ръце, коментира Москов. 

Тоест, това не е нещо, което е стартирало като процедура, а е опция, в случай че индустрията отново не може да отговори на имунизационния ни календар, допълни той.

На 20 януари Върховната административна прокуратура (ВАП) издаде указание на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата "за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба".

По-късно заместник-главният прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура Ася Петрова обяви, че и двете ваксини, дарени от Турция - "Еувакс" и "Пентаксим", нямат разрешение за употреба в страната, като подчерта, че не става дума за опасни за здравето ваксини.

Здравният министър отговори на журналистически въпроси, малко след като напусна пленарната зала, където се състоя дебат по питане от страна на депутатите Жельо Бойчов, Емил Райнов, Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов относно задължителните имунизации, в който отново беше застъпена обширно темата за бартера с Турция за 5-валентни ваксини за бебета и дарената на нашите съседи ваксина БЦЖ.

Вносителите на питането предложиха министърът да представя доклад за осигуреността с ваксини пред здравната комисия два пъти годишно - през януари и юли. Предложението беше прието единодушно - със 130 гласа "за" при 130 гласували депутати. 

Като съседна държава, Турция помогна на нас, не помогна на други държави. Може би защото и ние имахме какво да предложим, коментира по време на дебата Петър Москов. 

"Дали има нарушен търговски интерес - може би. Дали има процедурен пропуск - това е работа на административната прокуратура, може да го каже, може не, нашето становище е че няма. Но дали гарантирахме имунизационния календар на децата, когато държавите около нас не можаха - да, направихме го, и да, това е част от националната сигурност и да, аз съм горд и не се притеснявам от пасквилите по мой адрес", подчерта министърът. 

Ние мислим за вас като за бивш министър на здравеопазването, заяви от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Вие ни вкарахте в един виртуален свят, където има илюзии, алиби и мечти, но няма истина. Верифицирането на истината по този казус трябва да бъде осъществено от Прокуратурата. Всичко, което казахте, е лъжа. За този акт в други държави се подава мигновено оставка, обяви Кърджалиев, като обвини Москов и във фашизъм. 

Министърът получи подкрепата от депутатите от управляващите партии, като депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова призова участниците в дебата да не експлоатират политически страховете на българските родители и притесненията на българските лекари. Не бива да разколебаваме хората във ваксинопрофилактиката и да допускаме развихрянето на антиваксинални страсти, подчерта тя. 

Напълно е ясно за какво става въпрос в последните седмици - става въпрос за политическа атака от БСП и ДПС, повтори Петър Москов в края на дискусията. 

"Дали са дотам безскрупулни, че да могат да яхнат инициатори, които имат икономически подбуди е вече отделен въпрос, но се надявам, че ясно успях да обясня сигурността, качеството и състава на приложените ваксини", заяви министърът.

Той също подкрепи предложението за представяне два пъти годишно на доклад за осигуреността с ваксини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!