Митов: България не е изнасяла оръжие за Сирия след 2011 г.

Не приемам Русия да морализаторства за оръжия, посочи външният министър

OFFNews 29 декември 2016 в 10:27 7987 9

България не е изнасяла оръжие за Сирия от началото на конфликта през 2011 г. Това обяви пред bTV външният министър в оставка Даниел Митов, след като руски военни обявиха, че са открили в Алепо български оръжия. 

Има междуведомствена комисия, която отговаря за износа на оръжие и тя може да даде повече информация по този повод. Не е задача на външно министерство да прави проверка за наличието на такова оръжие, подчерта Митов. 

„Не приемам обвинения от страна, която е виновна за цивилни жертви в Алепо… Русия не е част от договора за търговия с оръжие, от конвенцията за забрана за касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Не може страна като нея да морализаторства срещу България, която стриктно си спазва ангажиментите”, коментира Митов.

По думите му се води целенасочена кампания за възстановяване на руското влияние в редица държави в ЕС и НАТО, сред които и България. 

„Започва се едно говорене в стил „някой си бил слуга на някого”. Но ние сме част от съюзи, които имат ценностни фундаменти. Не е нужно да смятаме някого за враг, за да можем да изричаме истини", подчерта той. 

„Русия има своя интерес, но той не е български“, каза Митов, като посочи, че българският интерес е да сме част от цивилизования свят.

„Идеята, че България може да бъде извадена от НАТО, например, е проблемна. А такива идеи се лансират. НАТО е най-големия гарант за българската национална сигурност. 70% от военния потенциал в света е в НАТО – това е най-големият военно-политически съюз в историята на човечеството. Излизането ни от НАТО е заплаха", коментира още външният министър в оставка. 

На въпрос дали ще се промени отношението ни към Русия след избирането на Румен Радев за президент Митов посочи, че само той може да каже какви промени ще има.

Митов каза, че е решил да остане в политиката и след изборите, но не разкри като част от коя партия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

9

Нострадамус

29.12 2016 в 15:25

Митофф : Путин е основен виновник за откритите български боеприпаси, стрелково оръжие и снаряди, с които ислямска държава е воювала със силите на Башар Асад и руските части в Сирия.

26179

5

ELPIDA

29.12 2016 в 12:55

Снобе,позьоре Митов,некой с паве ли те удари по куфалницата, че ни взимаш за бунадясали мисирки,а ?!

17156

4

aviatora

29.12 2016 в 12:20

Долен лъжец. Незабавно напуснете властта!!!

13350

2

torbalancho

29.12 2016 в 10:50

даже си вярва

77927

1

El Commandante

29.12 2016 в 10:37

"Но ние сме част от съюзи, които имат ценностни фундаменти"

Ахахахаххахахахах,къдравия миндил избуши кочината с тъпотии от сабахлен...