Министрите на Борисов и Райков: Не сме плащали за "Белене"

Нели Чолашка 07 октомври 2013 в 10:50 4679 2

Делян Добрев и Асен Василев в студиото на bTV.
Делян Добрев и Асен Василев в студиото на bTV.

Не сме разпореждали плащания по замразения проект за изграждането на АЕЦ "Белене". Това заявиха министрите на енергетиката в правителството на ГЕРБ Делян Добрев и в служебния кабинет Асен Василев.

Обвиненият в подбудителство към присвояване на 8,6 милиона лева собственик на консултанта по проекта "Риск инженеринг" Богомил Манчев на свой ред обвини за източването на НЕК последните трима ресорни министри Делян Добрев, Асен Василев и Драгомир Стойнев. След това от прокуратурата обявиха, че не е изключено да повдигнат обвинения срещу тримата.

"Докато аз бях министър при управлението на ГЕРБ, спряхме проекта (бел. ред. на 29 март 2012 г.). Подписът под докладната за спирането е моят. Ако искахме плащанията да продължат, нямаше да внесем докладна за спирането му. Не вярвам нито аз, нито моите колеги да сме подписвали плащания”, коментира Делян Добрев.

 „По време на служебния кабинет не е имало никакво плащане”, обяви и Асен Василев.

Той повтори, че по времето на правителството на Марин Райков няма пусната нито една фактура. Такъв документ има от 29 май, когато кабинетът „Орешарски” встъпи длъжност и властта му беше предадена от служебния кабинет, уточни Василев.

Делян Добрев също подчерта, че нито е извършвал плащане, нито е бил уведомяван за такова или за „отворен въпрос по този договор”.

На следващият ден след решението на парламента аз пътувах до Русия, за да уведомя „Атомстройекспорт”, че спираме проекта. Целият свят разбра, че АЕЦ „Белене” е спрян. Обяснението, че някой директор в НЕК не е разбрал, че е спрян, не е сериозно. НЕК е самостоятелно юридическо лице. Министърът, за съжаление в случая, не държи ръката на директора на НЕК”, коментира Делян Добрев. Той е категоричен, че ако е имало подобни плащания, те са били без неговата санкция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!