Министри искат държавна намеса в университетските специалности

Александра Маркарян 29 юли 2016 в 13:45 5298 1

Премиерът Борисов и вицепремиерът Кунева

Снимка БГНЕС, архив

Премиерът Борисов и вицепремиерът Кунева по време на заседание на Министерския съвет

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева предлага държавата да се намеси в определянето на университетските специалности чрез финансовите механизми, с които разполага.

Предложението стана публично известно чрез стенограмата от последното заседание на Министерския съвет. По време на обсъждането на точка №25 от дневния му ред - за отпускането на над 1.5 млн. лева за покриване на дълговете на Великотърновския университет - министри обсъждат как да се реши проблемът с кризата в университетите, които все по-трудно запълват местата дори в най-търсените си специалности. В разговора се включват двама вицепремиери - Меглена Кунева и Томислав Дончев, и министърът на финансите Владислав Горанов.

"Ние сме подкрепили по целесъобразност оздравителната програма, но от сега искам да ви кажа, че това решение е неустойчиво без мерки, които трябва в следващите два месеца да бъдат предприети на ниво нормативна уредба.

Демографският натиск, за който висшите училища се оказаха неподготвени, въпреки че е ясно от десет години напред колко деца преминават през образователната система, води до това, че в момента имаме незапълнен прием в почти всички висши училища и то по специалности, по които ние традиционно сме смятали, че има огромен интерес. За пример, приемът по право в Софийския университет не е запълнен в момента. Това го давам само като пример колко е реален проблемът в системата на висшето образование и колко с времето сме подценили грешния стимул, който се дава с финансирането на база на екстензивно развитие, финансиране на база на прием и финансиране на база на един студент.

За последните 25 години системата на висшето образование обрасна със специалности, причудливи, в отделните висши училища, които доведоха до там, че в традиционно силните си направления, когато са създавани тези висши училища са заменени от изучаване на икономика например или всякакви други неприсъщи за технически училища. Спирам до тук, като само искам да кажа, че елементарни неща от типа ограничаване на кроссубсидирането по професионално направление. Нещо, което трябва да намери нормативно решение.

И още няколко други неща, които задължително трябва да направим. В противен случай, тези примери като Великотърновския университет ще се мултиплицират, а и за съжаление, без да съм лош пророк, проблемът на Великотърновския университет няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни.

Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година - две за масови фалити на висши училища", казва Горанов.

Вицепремиерът Дончев взема думата в подкрепа на казаното, като обръща внимание на проблема с филиалите и колежите.

По този повод Кунева коментира, че кабинетът трябва да стои единно и твърдо зад позицията, че не трябва да се разрешава разкриването на висши училища, когато на даденото място няма достатъчно младежи, които да станат студенти.

"Освен това - допълва Кунева - аз съвсем скоро ще ви предложа постановление, в което ще започнем да събираме специалности, които са били напълно излишно разроени, просто за да може да се направи още една катедра със съответната академична обезпеченост. Което означава, че вместо да се учи например химия, както се учи химия сега, има отделно факултет по органична и факултет по неорганична химия."

Вицепремиерът Кунева казва още, че правителството има финансови инструменти, с които да стимулира качеството. Констатира също, че пазарът на труда и пазарът на образованието в момента не се срещат. Дончев пък настоява да има "мораториум" по отношение на роенето на нови структури.

Премиерът Борисов приключва разговора, като обявява приемането на точка 25, но подчертава, че когато става въпрос за пари, университетите не са автономни от държавата".

OFFNews потърси коментара на най-старото висше училище у нас - Софийския университет - по въпроса дали обсъжданите нормативни промени биха нарушили автономията на университетите. От пресцентъра обаче отклониха въпросите ни с аргумента, че е по-добре да се изчака и да се види какво точно ще бъде предложено от образователното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

29.07 2016 в 14:05

Най-ясен и конкретен както винаги е бойко - държавата дава пари - няма университетска автономия!

Така наречените университети - спестовни касички - да бъдат оставени да си умрат от естествена смърт.

Държавата да стимулира специалностите от които има нужда икономиката на основата на прогнози, съгласувани с бизнеса!

Да се сложи край на производството на хора с вишо,без значение какво. Това го гледахме при комунизъма. Учи, мама, да не работиш. Стига толкова.

Ако може, да се прекрати покупко-продажбата на изпити и цели дипломи. (Утопия!)

Поздрав!