Министерството на Лиляна Павлова ще е в НДК и със 70 служители

OFFNews 19 май 2017 в 16:18 10243 4

Снимка БГНЕС

71 души ще работят в новосъздаденото министерство за българското председателство на Съвета на ЕС на Лиляна Павлова. 

В основата на министерството ще бъде съществуващият вече Национален център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС, в който в момента работят около 50 души.

Щатът ще бъде увеличен на 71 души, от които шестима ще са политически кабинет, а останалите ще са задължителната за всяко едно министерство обща администрация, включително деловодство, финансова дирекция и правна дирекция, обясни пред журналисти Лиляна Павлова.  

Министерството ще се помещава на мястото на Центъра - в сградата на НДК, и ще започне да действа на 2 юни. Ще има и говорител на председателството, но от 1 януари 2018 г.

Няколко ще са темите, които ще бъдат на дневен ред по време на председателството - Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика след 2020 г., а чисто български акцент ще бъде културно-историческото наследство. 

Официалното откриване на българското председателство ще е в Народния театър. Подготвя се и културна програма извън столицата. 

Основните заседания на българското председателство ще се провеждат в Брюксел, като се очаква те да са над 1500. За целта 200 души ще работят в постоянното председателство в Брюксел. Заседанията в България ще са около 200 на брой. 

В календара на председателството са предвидени 11 неформални срещи на съвета, на министрите, голям европейски неформален съвет. Февруари, април и юни се очаква бъдат най-наситени със срещи на високо ниво.

Общо 1200 души ще работят в България и Брюксел по подготовката и провеждането на председателството, които ще преминат специално обучение.

Павлова посочи, че за момента не се знае дали предвиденият бюджет от 150 млн. лева ще бъде надхвърлен. Очаква се до седмица да бъде извършен анализ какво е финансовото положение на проектите и дали ще има нужда да се добави сума към някое перо. По думите ѝ по основните направления вероятно няма да се правят корекции. 

Министърът допълни, че ремонтът на НДК е в сравнително напреднала фаза, но все пак има забавяне в част от дейностите. 

Крайният срок за завършване на ремонтните дейности в НДК е краят на месец октомври.

Срещи ще има и в Резиденция "Бояна", където също тече ремонт. 

В НДК ще бъде изграден специален пресцентър, който ще е с капацитет 130 места, а в него ще работят както българските, така и представителите на чуждестранните медии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови