Министър Василева уверена в екологичния метод за търсене на газ в Черно море

OFFNews 01 май 2016 в 18:04 2564 1

Проучванията за газ в Черно море са шанс за България. Това коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред БНТ.

"Темата с провеждането им е много чувствителна, затова изключително строго следим да се спазват всички изисквания, произхождащи от екологичното законодателство", заяви Василева.

Още през 2011 г. в законодателството, свързано издаване на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), бяха въведени по-строги изисквания още на фаза проучвания.

"Всички трябва да бъдат спокойни, защото технологията, която ще се прилага, е най-съвременната и е щадяща околната среда. Взети са всички мерки по отношение на изисканите проучвания, които са проведени от 2012 г. до сега, разработени са всички координационни действия и планове за недопускане на каквото и да е замърсяване", подчерта министърът.

МОСВ полага големи усилия за опазване чистотата на морските води. Близо 350 млн. лева са инвестирани чрез ОП "Околна среда 2007-2013" в изграждането на пречиствателни съоръжения по цялото Черноморие. Само през изминалата година бяха пуснати в експлоатация пречиствателни мощности в много от големите населени места по Черноморието.

За да не се повтори замърсяването от август м.г. в с.Лозенец, екоминистерството е отпуснало 750 000 лева, с които се подпомага финансирането на проект за изграждането на задържателен резервоар.

Съоръжението ще подпомага работата на съществуващата пречиствателна станция в случаите на пренатоварване като задържа част от отпадните води и ги преработва през нощните часове. Кметът на община Царево гарантира навременното изграждане на това съоръжение до новия летен сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12129

1

ig

04.05 2016 в 10:19

Нещо много бързо се случиха нещата с тази газ в Черно море.. мисля много малко хора са запознати какво се случва. Прилича ми на някакъв "спасителен план" от страна на Боко.. дано поне всичко се случва според стандартите