Миграционната криза отлагала членството ни в Шенген

OFFNews 02 декември 2016 в 15:31 2801 6

Позицията на България спрямо членството ни в Шенген не е била променяна – каза в парламента вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговори на въпрос на депутат.

"По време на моя мандат винаги сме настоявали тази тема да бъде разглеждана и да получим решение от европейските институции. Въпросът е поставян пред немския и френския министър, както и се поддържа ежеседмична връзка с румънските министри, за да се прецени кога и как да се настоява тази точка да влезе в дневния ред“, обясни Бъчварова.

Тя уточни, че имаме подкрепа от страна на словашкото председателство на Европейския съюз, което е в момента, но членството ни в Шенген се отлага от други европейски държави заради миграционната криза, които смятали, че не е разумно да се поставя този въпрос. „Но ние настояваме това да стане“, категорична е вицепремиерът.

Тя добави, че българските власти са поставили въпроса дали това не е знак за отношение към страната ни, но европейските държави уверили, че няма такова нещо.

Бъчварова категорично отхвърли твърденията, че отпуснатите 160 милиона евро на България от Европа за справяне с бежанската криза са били подкупът за отлагане на членството ни в Шенген и дори се защити: „Ние охраняваме границите ни по шенгенски правила, въпреки че не сме членове“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

02.12 2016 в 16:16

Баце го търсят босовете да го гръмнат, как ше му дават достъп до базата данни на Европол...