Местан учреди ДОСТ, не спомена нито веднъж името на Доган (снимки)

Почетният председател на ДПС задминал Сидеров и Валери Симеонов

OFFNews 10 април 2016 в 14:17 9222 21

Снимка Сергей Антонов

ДПС е устроена така, че гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси, в които лидерът и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете отвътре. Той може да бъде единствено разсечен с общите усилия на демократичното гражданско общество. ДОСТ ще изиграе своята решителна роля, за да се превърне България в истински европейска и истински натовска държава. 

Това каза в словото си лидерът на ДОСТ Лютви Местан на учредителната конференция на "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Той не спомена нито веднъж името на Ахмед Доган в речта си, но подчерта, че "ДПС се отрече декларативно от либерализма чрез своя почетен председател, чийто евро-атлантически скептицизъм надмина този на Волен Сидеров и на Валери Симеонов, взети заедно. 

През трите години като председател на ДПС се опитах да провеждам отчетлива политика на евроатлантическа градация и поясняване на образа на ДПС с идея движението да се завърне в управлението на страната през парадния вход - легитимно програмно и прозрачно дясноцентристко управление. Опитът не успя. Оказа се, че все по-видимите стъпки, и то на основата на съвременните либерални принципи, са приличали на отчаяно политическо "сапьорство" за "разблокиране" на олигархичното "задкулисие", което е "парализирало" ДПС, каза още Местан. 

Той заяви, че ДОСТ ще бъде отворена за онези избиратели, дори и активисти на ДПС, които повече не могат да бъдат лъгани и които повече не желаят да бъдат заложници на корпоративни и олигархични интереси. 

За ЕС и Турция с геометрични фигури 

Страните от ЕС, най-вече заради своите граждани и заради изначалното обще идя на Съюза - да бъде семейство на различни народи, различни култури и пъстри цивилизации, следа да подкрепят членството на Турция, разбира се, след като тя покрие всички критерии. Всичко това може да бъде обрисувано и като геополитически фигури. Конфигурацията на атлантизма на Балканите е изразена от четириъгълника България, Румъния, Гърция и Турция. В същото време измерението на ЕС е представено от триъгълника Румъния, България и Гърция. Пълна евро-атлантическа симетрия в тази част на Европа ще бъде възможна тогава, когато атлантическият четириъгълник България, Румъния, Гърция и Турция се трансформира в разширен евро-атлантически многоъгълник, който включва Западните Балкани и страните от Източна и Югоизточна Европа, обясни чрез геометрични фигури геополитическата си позиция Местан. 

Гостите: Където се говори турски, е Турция. Поздрави от родината. 

"Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина". Това заяви ВИП гостът на конференцията от южната ни съседка Семир Ялчън, който предаде поздравите към форума от председателя на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели.

Поздрави от родината, заяви в приветствието си Фатма Бетюн Сеянкайъ от Партията на справедливостта и развитието на турския премиер Ахмет Давутоглу. 

Сред гостите бе турският посланик Сюлейман Гьокче, депутати от Турция, както и дипломати от френската, полската и украинската мисии у нас.  

Форумът в НДК, на който присъстват над 1100 делегати, продължава без гости и журналисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!