Местан предлага разширяване на ЕС за по-голяма сигурност

OFFNews 20 декември 2016 в 11:05 2476 4

Местан предлага разширяване на ЕС за по-голяма сигурност

Има необходимост от актуализиране на концепцията за разширяване зоната за сигурност чрез разширяването на самия Съюз. Това се посочва в позиция на председателя на ДОСТ Лютви Местан по повод атентата в Берлин. Според позицията отговорът на ЕС не може да бъде затваряне в себе си.

Ето и пълния текст:

Поднасяме искрените си съболезнования в памет на жертвите на терористичния акт в Коледния базар на Берлин и съпричастността си към страданията на десетките ранени.

Посегателството над човешкия живот е престъпление и пред цивилизацията, и пред Бога. Скърбим заедно с предколедно опечаления Берлин.

След като първо бе ударена Франция (Charlie Hebdo), тероризмът посегна и на символичната столица на Европа – Брюксел, и отново Франция (Ница), вчера терористичното зло окървави и столицата на Германия – Берлин. Това е удар в сърцевината на ЕС, защото Франция и Германия след кървавата Втора световна война преодоляха вековните си вражди и изградиха основите на ЕС, водени от принципите на демокрацията, мира и хуманизма.

Обект на непрестанни терористични атаки е и РТурция , както и други държави по света. Разширената география на кървавите терористични нападения показва, че тероризмът е глобално зло за цялата съвременна човешка цивилизация и не е възможно да има държави – острови на сигурност.

Ето защо е необходимо още по-решително противодействие с цел окончателно ликвидиране на терора, в това число и чрез повишаване на ефективността на системите за сигурност на националните държави по пътя и на активното сътрудничество между тях.

Отговорът на ЕС не може да бъде затваряне в себе си. Обратно - има необходимост от актуализиране на концепцията за разширяване зоната за сигурност чрез разширяването на самия Съюз.

Свободата, тази най-висша ценност, пред която са равни всички граждани, независимо от техния етнос, вяра и култура, не може да бъде поднесена в жертва на тероризма. Това е категоричен императив не само пред правителствата, но и пред съвременните граждански общества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13604

3

In Trum we trust

20.12 2016 в 11:50

Този защо не е в затвора!? На национални предатели в САЩ дават смъртна присъда, а у нас този седи в парламента!?

77927

1

El Commandante

20.12 2016 в 11:15

Точно така!
В ЕС незабавно трябва да бъдат включени Турция, Ирак,Афганистан и Сомалия!
Подкрепям!