Местан обявява новата си партия другата седмица

Симона Костадинова 05 февруари 2016 в 14:20 4199 7

Снимка БГНЕС

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан ще обяви новия си политически проект в началото на следващата седмица - понеделник или вторник.

Това заяви пред журналисти в парламента отцепилият се от ДПС колега на Местан Хюсеин Хафъзов. Той обаче не даде подробности за проекта и обясни, че конкретиката ще бъде представена другата седмица. Местан и последвалите го депутати вече са се спрели на няколко варианта за име на новата формация.

За разлика от първите му медийни изяви след раздялата с ДПС, Местан ще обяви политическите си планове в София, а не в Кърджали. 

По думите на Хафъзов новината, че Местан ще създава "турска партия" е грешка и лоша журналистическа интерпретация, която най-вероятно е тръгнала от турските медии. Той обясни, че действително колегата му Айдоан Али е в Турция, но не е отишъл там, специално за да обявява новия проект на Местан, а по друга работа. Въпросът за новата партия вероятно е бил зададен на депутата по време на пресконференция.

"Али е обявил създаването на новата партия с думите, че се учредява нова политическа формация, но не е споменавал думата турска. Това е интерпретация на ваши колеги, които най-вероятно по сходство, както много често и некоректно споменават ДПС като турска партия, така и тези които се отделихме от ДПС биваме обявени за политици, които които ще създават нова формация - най-вероятно турска партия. Това е некоректно", каза Хафъзов.

Според него интерпретацията е била заради това, че един от приоритетите на новата партия ще бъде защитата на малцинствените права, включително на турския етнос.

Вчера държавното радио в Анкара съобщи за намеренията на Местан, като се позовава на шуменския депутат Айдоан Али, който напусна ДПС с Местан в края на миналата година. Али пристигнал в Турция "за различни контакти в Одрин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови