Меркел призова България да завърши бързо съдебните реформи

OFFNews 03 февруари 2017 в 20:50 8117 7

Повишаването на сигурността на европейските граждани и засилването на мерките за борба с нелегалния трафик на хора към ЕС са били водещите акценти по време на днешното неформално заседание на Европейския съвет в Малта.

Това стана ясно от думите на президента Румен Радев пред български журналисти след края на форума.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава посочи, че по време на разговора си с канцлера на ФРГ е благодарил на Ангела Меркел за подкрепата, която страната ни получава за реформирането на съдебната система и за укрепването на охраната на българските граници.

Канцлерът Меркел е подчертала пред президента Радев и интереса на Германия да увеличи инвестициите си в българската икономика и е призовала за бързото завършване на предприетите съдебни реформи.

По време на срещата във Валета европейските лидери приеха и обща декларация, посветена на овладяването на маршрута за трафик на хора през Централното Средиземноморие.

Само за последната година броят на мигрантите от Либия към Малта и Италия надхвърля 180 000 души, от които стотици са загинали при преминаването на Средиземно море, стана ясно от думите на президента.

За България е изключително важно с повишено внимание да следи и региона на Източно Средиземно море и сухопътните маршрути в Източна Европа, които гарантират и сигурността на българските граници - това е подчертал на срещата държавният ни глава.

Румен Радев е категоричен, че страната ни трябва да разполага с адекватни способности за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционния натиск към България, която е и външна граница на ЕС.

По време на Европейския съвет всички лидери са се обединили около позицията, че въпросите в сферата на сигурността и отбраната са общ приоритет и са постигнали съгласие за увеличаване на отделяните средства за сигурност и отбрана.

„Европа търси как по най-добрия начин да защити своето бъдеще. Без гарантирането на сигурността не можем да мислим за икономически ръст, за по-висока заетост и за увеличаване на благосъстоянието на гражданите“, посочи президентът.

Румен Радев беше категоричен, че Срещата на върха на Рим по повод 60-годишнината от подписването на Римските договори трябва да се превърне в демонстрация на единството на ЕС около неговите ценности и солидарност.

„Европейските лидери трябва да докажат, че имат решимостта да се обединят около обща стратегия, която да защити интересите на Европа и да осигури мир и просперитет“, посочи президентът.

По думите на държавния глава това означава да бъде демонстрирана и солидарност с държавите от външните граници на ЕС, които не трябва да бъдат оставяни да се справят сами с миграционната криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10910

6

1Sion1

04.02 2017 в 03:42

Меркел не може да дава акъл на никого, за нищо.Съсипа Европа тая .......всеки да си попълни многоточието...

23293

5

Стефан

03.02 2017 в 22:02

А Путин даже спря да говори с нея. Щото за какво има да се говори с деспотични изкукуригали бабички.

23293

3

Стефан

03.02 2017 в 21:45

Меркел, а ти научи ли твойта съдебна система да осъжда барем изнасилвачите на деца и убийците? Или не става, щото те са рязани, а ти си ги поканила? Айде си оправи първо собствения бардак, и после учи света да живее.

13350

2

torbalancho

03.02 2017 в 21:40

Как да стане това, като всичките са за затвора!!!!!!