Мажоритарният вот може да мутризира изборите, смята Първанов

OFFNews 21 май 2017 в 21:05 4770 4

Мажоритарният вот може да мутризира изборите, смята Първанов

Изцяло мажоритарната система с пълно мнозинство крие множество рискове и аз имам своите съмнения за нея. Моята идея винаги е била смесена избирателна система 50/50 по германски модел, защото отдавна съм осъзнал и необходимостта хората да избират повече личности.

Това каза в интерв за „България он еър“ президентът Георги Първанов.

Той направи паралел с преференциалния вот, който, макар и добра идея, довел до влизането в парламента на "съмнителни фигури".

Според него се прави и опит президентът Румен Радев да бъде вкаран в капан, тъй като президентската институция няма капацитет да се справи с районирането за мажоритарен вот. 

"Това е поредният опит президентът да бъде вкаран в капан да свърши една несвойнствена за институцията му работа, след което му се търси сметка", заяви Първанов.

"Изводите са, че когато има 100 процента мажоритарност, наистина има опасност да се „напазаруват“ страшно много депутати. Защото, например, кмет на малка община, мобилизирайки всички, включително и вота на малцинствата, успява да постигне преференция, която да го изтика на челно място. А какво остава тогава за онзи, който може да плати много повече? Или за онези, които не са просто изразител на корпоративния вот? Мен ме плаши перспективата да се „мутризира“ отново изборният процес. Ще се объркат много нещата. Малките партии и с тях възможността за повече мнения, и ако щете за интелигентна политика, ще се сведат до минимум. Но ще се стигне и до там да се прилага това, което видяхме като наченки на тези избори. Големите партии се разбраха с големите играчи и им дадоха места в лисите си. Т.е. на хора, които нямат нищо общо с политиката, освен че изразяват един външен за нея интерес. Т.е. едно бъдещо правителство ще изглежда съмнително от гледна точка не на възможността то да бъде съставено, а да бъде работещо", обясни Първанов. 

Той подложи на критика липсата на стратегия на правителството в областта на енергетиката. 

Управленската ни програма в енергетиката, например, е много слаба. Там я няма ядрената енергетика. Не става дума само за „Белене“ и седми реактор в „Козлодуй“. Там ги няма и газовите проекти. Болната ми тема е, че на масата имаше подписани три големи енергийни проекта. Особено „Белене“ и „Южен поток“ носеха милиарди чужди инвестиции на фона на сегашната нула. Носеха много работни места и възможности за бизнеса. Добре, за тези, които казват: „Не искаме руски инвестиции, не искаме руска техника“ - да отворим вратата за други инвестиции тогава. От Франция до Китай, който иска и е готов, да заповяда. Само че не се прави необходимото. Очевидно е, че никой не иска да се хване с тази задача, която е много мащабна и свръхотговорна, каза Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови