Мартин Димитров предупреди, че заемът за "Белене" няма да е последното плащане

OFFNews 27 септември 2016 в 19:16 4894 5

Държавният заем за НЕК, с който ще бъдат платени произведените за АЕЦ "Белене" реактори, няма да е последното плащане - сега ще бъдат платени 90% от стойността на втория реактор, а за останалите 10% ще се наложи ново плащане. 

Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред bTV. 

По думите му концепцията за изграждането на втора атомна централа е създадена така, че да се плаща непрекъснато. 

Димитров подчерта, че плащането на Русия става на сляпо, тъй като никой не е виждал решението на арбитражния съд. Никой от българска страна не е виждал и втория реактор, за който ще плащаме.

На това енергийният министър Теменужка Петкова, която се включи по телефона, обяви, че решението е налично в НЕК и всеки има достъп до него.

"По отношение на първия реактор, който е произведен, има 7 инспекции на НЕК и е видян на място. За втория реактор обаче има само доказателства, че е реализиран на 90%. От българска страна никой не го е виждал, защото в този момент е вървяло арбитражното дело", посочи Петкова, като допълни, че вече сме изпратили две писма, с които искаме да видим оборудването. 

Мартин Димитров посочи още, че трябва да се вземе и решение за това какво ще правим с реакторите, след като ги платим. Според него трябва да поискаме руската страна да ни помогне да намерим продавач на двата реактора. 

„Плащането не решава проблема с реакторите, но няма напредък. Ако Русия съдейства за продажбата им, бихме имали напредък. Харчовете за "Белене" са бездънна яма. Целта не е да има атомна централа, а да има милиардни разходи и какъвто и кабинет да дойде, само да трябва да плаща”, подчерта депутатът.

Той е категоричен, че централата не трябва да се строи, а е по-добре да се наблегне върху удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

4

синя сова

27.09 2016 в 23:30

Той зададе още един важен въпрос ,но тук в Офнюз не са го отразили-защо нашето правителство не е обжалвало решенията на Арбитражния съд?Защо трябва да плащаме реактор,който е готов на 90%?А аз се сещам за още нещо-защо правителството на борисов продължи да плаща за поръчаните реактори нещо като първи транш по тази поръчка чак до 2012 година,а не ги отказа още през 2009 година ,когато взе властта?Така правителството наля в бездънната яма на БелЯне за Русия още около 1 млрд левчета.Нали е имало само споразумения ,а не договори,нямало е документация,нямало е срокове...защо е плащал борисов до 2012 година?