"Маркет линкс": Слави може да размести политическия пейзаж

OFFNews 23 декември 2016 в 11:42 7648 3

Снимка БНР

Голямата неизвестна е евентуалният проект на Слави Трифонов, коментира Добромир Живков от агенция "Маркет линкс". Според него такава политическа сила би могла сериозно да размести политическия пейзаж.

"Това наблюдаваме частично и при другия извънсистемен играч – Веселин Марешки с резултата му на президентските избори. И двете партии имат много сериозен потенциал да влязат в парламента,  друг е въпросът с какъв електорален резултат.

През годините Марешки трупаше разпознаваемост точно в определена политическа ниша, която се оформи в кампанията за президентските избори. Това постоянство в политическото антисистемно говорене вече започва да дава резултат", каза социологът. 

Според Живков е дошло времето да се появят политически субекти като заявените от Радан Кънев и Христо Иванов, защото има сегмент от средната класа без политическо представителство, и то с много силен граждански инстинкт. 

"Тези граждани обичайно намираха представителство в някоя от политическите сили в Реформаторския блок, но очевидно участието на РБ във властта сне малко или много това доверие от точно този сегмент от българските граждани и те търсят нов изразител на своите политически виждания. Това е ниша, която също трябваше да бъде запълнена. Тези хора ще успеят през гражданското и гражданското начало в такъв тип политически активности да припознаят тази нова политическа сила, която излиза на хоризонта" добави социологът. 

Последните данни показват изравняване на силите между ГЕРБ и БСП и това е тенденция, която наблюдаваме от периода около президентските избори, допълни Добромир Живков, според когото обаче трябва да се отчете, че мажоритарният елемент и протестният вот на президентските избори са били много силни и резултатът на БСП към момента може реално да не е такъв, какъвто се декларира, и това изравняване и преливане обратно към БСП може да не е достатъчно за излизането ѝ като първа политическа сила.

Съставът на бъдещото служебно правителство, което ще назначи новият президент Румен Радев, ще бъде определящ за онова, което можем да очакваме от новия президент, защото Радев все още се лута в изграждането на собствен политически образ, коментира Добромир Живков. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

23.12 2016 в 15:38

Такива като Слави, Бареков, Митьо пищова са лакмус за лапни шараните у нас!