Манолова поиска връщане на досегашните правилата за гласуване в чужбина

OFFNews 30 май 2016 в 15:57 2321 3

Омбудсманът Мая Манолова предлага законопроект за промени в Изборния кодекс, целящ да се върнат отменените правила за образуване на секции извън страната, както искат и българите зад граница.

Бившата депутатка от БСП е изпратила предложението си за промени в изборния закон на председателя на парламента Цецка Цачева.

Манолова иска да се възстановят отменените облекчени условия за гласуване зад граница - възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели, откриване на секции с 40 заявления извън дипломатическите представителства. С законопроекта на Манолова се предвижда и въвеждането на избирателен район "Чужбина".

„Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при два избора – избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., и на националния референдум – октомври 2015 г.", пише в мотивите си омбудсманът Мая Манолова.

В мотивите си омбудсманът посочва още, че предложените промени гарантират, че всички български граждани извън страната, ако желаят, ще могат да упражнят правото си на глас.

"Считам, че конституционните права на българските граждани трябва да бъдат гарантирани, където и да се намират", смята Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!