Максимумът на правителството беше една година, каза Борисов (видео)

OFFNews 17 ноември 2016 в 11:05 13185 12

Максимумът на правителството беше една година, каза Борисов

Животът на второто правителство на Бойко Борисов бил една година и падането му е било очаквано още при местните избори. Това каза премиерът Бойко Борисов след консултациите при президента Росен Плевнелиев. Това, което е задържало правителството на власт, е била победата на местните избори. 

Борисов поясни, че при съставянето на правителството се е имало остро политическо противопоставяне, каквото имало и сега в парламента. „Тогава знаех, че залагам партията в един насипен парламент, доминиран от Бареков тогава..“, каза Борисов. Той констатира, че хората имат къса памет и това го притеснява. По думите му сега не е трудно да се състави правителство, тъй като БСП доскоро са били във властта и имат готови министри и зам.-министри.

Предсрочните парламентарни избори трябва да са по новите правила, смята още Борисов. Той обаче изрази опасения от това, „как се променят хората за часове“. „То ще им се върне от Господа, не от мен, защото си спомням как се возеха с мен напред назад и отчитаха направеното от нас за тяхна заслуга. На няколко пъти съм минавал от „осанна до разпни го“. Те ме отписаха веднъж като главен секретар, после като кмет и като премиер“, обясни Борисов и допълни, че приема това спокойно.

Премиерът в оставка е категоричен, че БСП трябва да направи правителство, тъй като партията се държала като победител. „Г-н Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Без никаква опозиция и без съпротива на това, защо да не направят правителство и защо да не носят отговорност?“, попита Борисов.

Според него не се задава криза, ако БСП поеме управлението. „Преди две години вие мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, с Валери Симеонов, с Първанов. Не, тежко беше като ги събрах“, поясни той.

Сега обаче ситуацията била различна: „Имате си ДПС до вас имате си патриотите, имате си който искате“, заключи Борисов, според когото в парламента било модерно да си опозиция и сега ГЕРБ се движели по модата.

Борисов коментира още, че тактиката на БСП била да изкара ГЕРБ единствената партия, която не подкрепя референдума на Слави Трифонов. „Това, което са надробили политическите сили, трябва да си го изсърбат сега“, категоричен беше той, уточнявайки, че партията му ще подкрепи референдума, въпреки че го смята за популистки.

Той поясни, че не е нареждал уволнението на кметове заради слабите резултати на изборите. Борисов допълни, че имало сигнали срещу кметове. „На нашата поща идват хиляди сигнали. Един имал дупка на улицата, на втори плочка му се клати... На всички трябва да се отговори“, каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

9

мнение от IP

18.11 2016 в 11:11

Ако ГЕРБ беше започнал някаква реформа реално нямаше да падне правителството. Но те шикалкавиха две години. И като се добавят някои скандали, които засилват чувството за несправедливост и липса на отговорност - това е резултатът. Но може би ни трябва нещо като при Виденов, въпреки че не виждам да сме се поучили.

77927

5

El Commandante

17.11 2016 в 16:12

Дебел Бай Тошо.
И прост.
Сметай!