Мая Манолова: Парламентът да се произнесе за референдума

OFFNews 09 януари 2017 в 13:56 4051 0

Оставащите 20 дни на парламента биха били достатъчни, при добро желание от народните представители, това Народно събрание да се произнесе по вота на българските граждани за Референдума на 6 ноември. 

Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на първата пресконференция на институцията за тази година. Тя обясни, че срокът за произнасяне по референдума е три месеца по закон. 

„Народните представители и парламентарните партии би следвало да имат достойнството и куража да застанат пред българските граждани и с действия да покажат ще се съобразят ли с вота от референдума“, добави Манолова.

„Замитането на резултатите от референдума би било поредния гвоздей в авторитета на партийната система“, подчерта Манолова. „След първоначалните изявления, че ще се съобразят с референдума и с това какво им е казал народът парламентарните партии не предприеха абсолютно никакво действие за реализиране волята на гражданите“, добави още омбудсманът.

Относно предложението на Цветан Цветанов за удължаване на парламента, тя отказа да коментира и добави, че това е абсолютно в правомощията на новоизбрания президент Румен Радев. 

Мая Манолова говори и за рекордния брой жалби, които са постъпили през изминалата година в институцията. 10 640 жалби и сигнали от граждани, като около 30% от тях са срещу монополни дружества и доставчици на обществени услуги, каза тя. 

 По думите и 14% от жалбите са срещу нарушени социални права на българите, а срещу нарушено право на собственост – 11%. „Най-голям брой от жалбите постъпват по интернет – 40%, 38% с писма, а 22% от граждани, които са посетили приемната на омбудсмана“, каза Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!