МВР плаща половин милиард лв. за нова система за лични документи

OFFNews 01 февруари 2016 в 14:56 16206 12

МВР ще прави Централизирана система за персонализация на български лични документи за близо 600 млн. лв. Това става ясно от обявена от ведомството обществена поръчка. 

До влизането на системата в експлоатация МВР ще трябва да осигури доставката на бланки за български документи за самоличност и на консумативи и поддръжка на технически и програмни средства на съществуващата система. Прогнозни количества на бланките са 450 000 бр. за паспорти и 600 000 бр. за лични карти. За това ще са нужни около 17 млн. лв. 

От поръчката става ясно, че МВР има намерение да построи нови сгради, в които да се помещава бъдещата централизирана система, доставка на софтуер и съответната техника за изготвянето на документите. 

МВР има намерение да създаде свое дружество, което да се занимава с издаването на документи за самоличност. Така цялата администрация на сегашните "Документи за самоличност" и "Пътен контрол" ще се влее в новото предприятие "Център за услуги". То ще работи по Търговския закон и ще се финансира от държавните такси, които се плащат за услугите му, от приходи от собствена дейност, от лихви по депозити и от дарения.

Новите лични карти, шофьорски книжки и паспорти ще започнат да се произвеждат в края на 2017-а или началото на 2018 година.

В тях ще има вграден електронен чип, който ще позволява на гражданите да ползват редица услуги по интернет от държавната администрация.

Ще има и идентификационен код, с който ще се преминава по-лесно по летищата.

Новите лични карти ще съдържат и биометрични данни според решение на Министерски съвет от ноември, 2015 г.

Парите за мащабния проект ще дойдат от оперативните програми на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!