МВР иска още над 3 млн. лева за опазване на границата

OFFNews 04 април 2016 в 20:04 2499 1

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова иска допълнителни 3 330 035  лв., които да бъдат използвани за проекти, свързани с опазване на границата до края на годината.

Това е записано в проект за постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи за финансирането на проекти, свързани с изпълнението на неотложни мерки за 2016 г. за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Предложението е обявено за обществено обсъждане.

От парите 3 000 000 лв. са за МВР, а 330 025 лв - за област Хасково.

От средствата за МВР най-много са предвидени за купуване на прибори откриване на взривни материали и експлозиви. 750 000 лв пък ще бъдат изхарчени за застраховка на 4 хеликоптера.

Парите, които МВР иска, ще бъдат използвани и за ремонт и поддръжка на автомобилите, охраняващи границата (100 000 лв), за закупуване на 3 детектора за сърдечен ритъм (общо 350 000 лв), както и за рециклиране на батерии за ръчни термовизионни камери (84 000 лв). С 120 000 лв. от парите МВР искат да си купи две бързи плавателни средства с колесари, с които да се пазят речните граници на страната.

От общата сума, която МВР иска, 50 000 лв. ще бъдат използвани изграждане на места за отглеждане на служебни кучета, а 35 000 лв за ремонт на РПУ-то в Доспат . Пари ще бъдат отделени и за ремонт на главно разпределително табло и ел. инсталацията в административната сграда на граничен пункт "Малко Търново" (26 400 лв).

350 000 лв.  пък ще бъдат отделени за подобряване на мрежата за предаване на данни на МВР.

Отделно 330 025 лв ще бъдат предоставени на област Хасково, които ще бъдат използвани за обзавеждане и оборудване на тристранен контактен център между България, Гърция и Турция на граничен пункт Капитан Андреево.

В доклада към проект за постановление Бъчварова е записала Бъчварова, че допълнителните средства са необходими за "дейности, които са от първостепенно значение за ефективно изпълнение на мероприятията по противодействие на засиления миграционен натиск по границите на България".

Според вътрешният министър предвидените дейности целят повишаване на техническата обезпеченост на граничните пунктове. В докладът е записано, че това е от "първостепенно значение за противодействие на засиления миграционен
натиск по българо-турската граница, както и за повишаване на ефективността на предприетите мерки за засилване на граничния контрол по българо-гръцката и българо- македонската граница". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови