МВР е недофинансирано и има фасадно ръководство, смята Атанас Атанасов

OFFNews 04 юли 2016 в 10:11 3253 8

МВР е недофинансирано и има фасадно ръководство, смята Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС, архив

Системата на МВР никога не е била в толкова тежко състояние, както е сега. Недофинансиране, липса на информация за процесите в престъпния свят и фасадно ръководство, работещо чрез търговия на постове. Такава картина за МВР описа депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов в навечерието на професионалния празник на полицията, съобщава bTV.

По думите му опитът да се омаловажи престрелката в Слънчев бряг с окачествяването ѝ като „махленска свада” е заради познаването на слабостите на системата. По-късно разминаването в позициите на главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов е било показателно, посочва бившият шеф на контраразузнаването.

„Основният проблем на системата на МВР и службите е липсата на адекватна информация за процесите в ъндърграунда. Ако имаш данни, ще предотвратиш подобни случки. Днес няма капацитет за изпреварващи действия”, категоричен е той.

Според Атанасов сегашното ръководство вътрешното министерство допълнително задълбочава проблемите, а министър Румяна Бъчварова служи за фасада, зад която стои премиерът Бойко Борисов. „Борисов върти кадрова търговия в системата за сигурност благодарение на сянката на служебната тайна. Хората вътре знаят колко е тежко – системно недофинансиране. Подкрепихме в парламента програма за превъоръжаване на армията, а още толкова милиони ще са нужни и за МВР. Реформата в полицията не е да се вземат придобивките и пенсиите на полицаите”, смята генералът.

Според него друг голям проблем в силите на реда е липсата на адекватно разпределяне на силите. Това води до оголени райони в страната с ширеща се престъпност и струпване на полиция, където не е нужно.

„Най-тежкият проблем обаче е търговията с ръководни позиции. На възлови позиции са назначени удобни на местни бандити и политическата конюнктура”, посочи още той.

По темата за бъдещия общ кандидат за президент на партиите в Реформаторския блок Атанасов коментира, че въпросът е сложен. По думите му реформаторите, които сега са на топло във властта искат явяване на изборите с кандидат, който „да не дразни работодателя Борисов.” Той изрази и надеждата , че блока има шанс за пробив на предстоящия вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

04.07 2016 в 10:54

„Най-тежкият проблем обаче е търговията с ръководни позиции. На възлови позиции са назначени удобни на местни бандити и политическата конюнктура”

Нищо, допрокарайте славчовия референдум и тогава да видите търговия.

Нали през ден внасяте промени в ЗМВР, от нас ли да зависи това му състояние?!