МО все пак ще купи двигатели от Русия, но чрез посредник

OFFNews 05 октомври 2016 в 19:13 13910 15

МО все пак ще купи двигатели от Русия, но чрез посредник

Министерството на отбраната все пак ще купи двигатели за изтребителите МиГ-29 от Русия, но чрез фирма посредник. Това стана ясно на брифинг, който министърът на отбраната Николай Ненчев даде, след като стана ясно, че обществената поръчка за доставката на двигатели е прекратена.

Намеренията на военното министерство към момента бяха да купи нови двигатели, но не от Русия, като трябваше да бъдат търсени възможности от други държави. "На този етап ние нямаме друга възможност. Трябва да подсигурим летателната годност на МиГ 29, така че тази забрана струва ми се не е съотносима към този казус", коментира Ненчев, цитиран от БГНЕС.

От "Авиостарт" са посочили като дата на производство на двигателите септември-октомври 2017 г., а като производител - руската "РСК-Миг". По същия начин стоят и нещата с доставката на ремонтирани двигатели - от документацията, предоставена от "Авиостарт", става ясно, че те ще бъдат ремонтирани в Чернишевския завод - производител на всички серии двигатели РД-33 за изтребителите МиГ-29, каквито МО търси, но едва през 2017 г. В доклада на комисията по избора се посочва: 

Въпреки допълнително представените от участника доказателства, че същият е изготвил своята оферта, която е пряко обвързана с договорености между него и производителя/конструктора на самолети МиГ-29 (АОА "РСК-МиГ"), който е ангажирал за производството на новите двигатели и изпълнението на КВР на използваните двигатели Чернишевския завод (производител на всички двигатели РД-33 за самолети МиГ-29), то комисията не приема представеното техническо предложение като съответстващо на изискванията на документацията за провеждане на процедурата. Участникът е оферирал двигатели неразполагащи с изискващия се по техническо задание междуремонтен ресурс по време до следващия ремонт към момента на провеждане на процедурата.

Въпреки това МО има намерение да преговаря с "Авиостарт". 

„Това означава, че ще преминем към договаряне с участника, който до този момент в най-голяма степен отговаря на изискванията на възложителя”, каза Ненчев. Той подчерта, че МО преминава към пряко договаряне, за да постигнем по-добри условия както по отношение на цената, така и по отношение на сроковете.

От изказването му стана ясно още, че от руска страна "има воля" да бъде даден лиценз за това българските изтребители да бъдат ремонтирани в одържавения военен завод "Авионамс". 

От състезанието за доставка на нови и ремонтирани двигатели отпаднаха другите две фирми - Трейд Къмпани С.Р.Л. и Haltech Kft. Първата компания не представи документи, че притежава лиценз за внос и износ на продукти, свързани с отбраната, както и валиден сертификат за получаване на такива продукти. Фирмата не доказала също, че е предоставила банкова гаранция. Вторият участник пък не е доказал, че е регистриран в съответния публичен регистър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12738

14

Mr Hivaga

06.10 2016 в 00:23

"Министерството на отбраната все пак ще купи двигатели за изтребителите МиГ-29 от Русия, но чрез фирма посредник. " Е това вече е съвсем друго в сравнение с това да ги купим от Русия директно. Комисионната е омилостивила явно и най-дивите евро-атланти.

9918

13

Пешо

05.10 2016 в 23:40

Абе нещо като с Белене стана...

77927

11

El Commandante

05.10 2016 в 23:06

А да, и че купуването на двигатели от Русия било.....внимание сега.....ПРОВЕЖДАНЕ НА ЛЯВА ПОЛИТИКА, Ахахахахахахахахахахаха, ей Богу, Перуката на Войната е най-големия селяк в тва правителство...

77927

10

El Commandante

05.10 2016 в 23:04

Перукеро се скъсваше С МЕСЕЦИ да твърди че МОЖЕМ,МОЖЕМ,МОЖЕМ да купим от Полша!

21668

9

Руслан

05.10 2016 в 23:02

Ми отде да купят? От луната ли?

10538

7

Black Hex

05.10 2016 в 22:39

Е как па един не се престраши да вземе малко С200 да залепи перчема на ненчев бе? баси страхливите шорошошматки!
Ало-о-оооооо соросяги, бе то С200 е лепило бе шматки, лепило за мокет. Не е като С300 и С400.
Споко, расслабля́етесь.