МО обявило за продажба апетитен имот дни след оставката на правителството

OFFNews 29 ноември 2016 в 07:54 4837 0

МО обявило за продажба апетите имот дни след оставката на правителството

Министерството на отбраната е обявило търг за продажбата на апетитен имот в столичния квартал "Младост" само няколко дни, след като правителството подаде оставка. 

За сделката алармира председателят на Нормална държава Георги Кадиев. По думите му търгът е обявен на 21 ноември (премиерът Борисов внесе оставката в парламента на 14 ноември и тя беше гласувана на 16 ноември, бел. ред.). Самият търг е планирано да се проведе на 29 декември в промеждутъка между Коледа и Нова година, като първоначално обявената цена е 35 евро на квадратен метър. Средната цена на квадратен метър в района вървят около 300 евро. 

Пред Нова тв Кадиев показа файла от сайта на МО, в който е обявен търгът. Документът е озаглавен от администраторите "обява-тайно-продажба", което според Кадиев е показателно за съмнителния търг. Той обясни, че няма прозрачност за това какви са условията за печелене на търга и не е ясно колко участници са се включили. 

"Отговорността я носи един земеделец в министерството, а дали той знае за търга или не – питайте него", каза Кадиев. По думите му решението при подобни случаи е министерството да прехвърли терена на общината и така да се компенсира липсата на зелени площи. "Никой не иска да спира строителството, но там където има фалшиви документи - това да спрем и това, което са зелени площи в междублоковите пространства, Столичната община да помисли вариант, така че да остане зелена площ", коментира Кадиев.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов зам.-министър обясни, че в търга няма нищо тайно. Имотът е в списъка с близо 200 имота с отпаднала необходимост, които трябва да бъдат продадени тази година. "Това не е първият случай, в който продаваме имот в "Младост". Миналата година имаме продаден имот при 52 лв. и постигната тръжна цена от 397 лв. на кв. метър. Имаме над 1000 излишни имота, за които се харчат 20 млн. лв. за охрана и поддръжка", каза Запрянов, според когото при планирани приходи за над 40 млн. лв., до момента са събрани едва 26 млн. лв. 

Временният директор на дирекция "Отбранителна аквизиция" Борислав Попов заяви, че заглавието на документа "обява-тайно-продажба" е работно. По думите му цената е определена по закона за държавната собственост и правилника за прилагането му. Според него началната цена се определя на данъчната оценка и се завишава с до 10 процента. Данъчната оценка пък се дава от общината. Той обясни, че търгът се провежда на 29 декември, защото по закон търгът се провежда месец след като е обявен публично. Ако бъде проведен по-късно, това щяло да доведе до промяна в условията на търга, именно заради промяната в данъчната оценка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews