МО дава нови 13 млн. лв. без конкурс, за да избегне приземяване на изтребители

Юлиан Христов 02 ноември 2016 в 14:08 7752 1

МО дава нови 13 млн. лв. без конкурс, за да избегне приземяване на изтребители

Снимка Боян Георгиев

Министерството на отбраната (МО) започва поредното пряко договаряне с частна фирма за доставката на резервни части за изтребителите МиГ-29, за което са заделени близо 13 млн. лв. Авиацията спешно се нуждае от агрегати КСА-2, чиято доставка е неотложна поради опасност от приземяване на наличните бойни самолети. Това става ясно от обявено във вторник решение за откриване на процедура за договаряне с доставчик.

В мотивите към решението от дирекция "Отбранителна аквизиция" към МО се позовават на доклад и докладна записка от началото на годината, които са изготвени от Командването на ВВС. Начело на бойната авиация по това време е Румен Радев, сега кандидат за президент, който в последните месеци имаше остър конфликт с министъра на отбраната именно по темата с приземяването на бойната авиация. След като твърденията на бившия командир на ВВС бяха опровергани неведнъж от Николай Ненчев, сега МО мотивира доставката на агрегатите със спешна необходимост, което е "видно от доклад рег. №RB-217308-001-04/3-7 от 05.01.2016 г. (Класифицирана информация по ЗЗКИ) от Командването на ВВС относно състоянието и изправността на самолети МиГ-29".

11 месеца след внасянето на доклада до началника на отбраната, от МО заявяват, че за осигуряване на летателната годност на съветските изтребители "е изключително необходимо закупуването на кутии на самолетните агрегати". Това се потвърждавало и от докладна записка от Командването на ВВС от 8 юни 2016 г., към което бившият командир на бойната авиация е приложил и сведение за техническото състояние на всички летателни апарати от състава на ВВС. 

"В тази връзка броят на изправните самолети ще намалява непрекъснато и ще бъде крайно недостатъчен за безаварийна подготовка на летателния състав, което ще доведе до невъзможност за носене на дежурството по Air Policing", заключават от МО и уточняват, че само това ще осигури непрекъснатото изпълнение на ангажиментите ни към НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. 

От МО уточняват, че през 2016 година са открили обществена поръчка за доставката на агрегати, която обаче била провалена. Това е и причината сега да се прибягва до пряко договаряне. В тази връзка били поканени две фирми - "Авиостарт" ООД, с която вече МО направи пряко договаряне за посредничество при доставката на двигатели за изтребителите от руската държавна компания РКС МиГ, и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан" ООД, като само втората фирма отговаряла на изискванията. 

Към мотивите за процедурата от МО заключават, че са направили всичко възможно за осигуряване на летателната годност на изтребителите, но поради независещи от ведомството причини, това не е станало. От МО правят изчисление, че ако бъде проведена обществена поръчка със спазването на всички срокове, най-ранната доставка на агрегати ще стане едва през юли 2017 година.

В началото на октомври стана ясно, че МО прекратява процедурата по доставка на 10 двигателя за МиГ-29, защото единствената фирма, която изяви желание да ги достави, декларира че машините още не са произведени. Въпреки това военното ведомство взе решение да премине към пряко договаряне с българската "Авиостарт", която поиска за доставката 43 млн. лв. 

На заседанието на правителството в сряда на МО бяха отпуснати допълнително повече от 15 млн. лв. за осигуряване летателната годност на МиГ-29. Средствата са предвидени в централния бюджет. От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че с изпълнението на проекта ще се създадат необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови