Лютви Местан обжалва санкцията за майчиния език

OFFNews 19 май 2015 в 16:49 4521 6

Лидерът на ДПС Лютви Местан обжалва глобата за агитация на майчин език.

Санкцията му беше наложена за водене на предизборна агитация на турски език в кирковското село Подкова през септември 2014 година. Тогава ЦИК се самосезира и глоби лидера на ДПС с 2000 лева. Общо актовете само за него са 8, а решението на съда се очаква до месец. Местан вече изгуби подобно дело за предишната предизборна кампания, което обжалва в съда в Страсбург. Днес той за първи път присъства на самото дело и лично зададе въпроси към актосъставителя и председател на ЦИК Ивелина Алексиева. Според лидера на ДПС издадените наказателни постановления следва да бъдат отменени, защото нарушават Конституцията на България и на международни договори като Хартата за основните права на ЕС и Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Преди да пристигне в съда Лютви Местан традиционно присъства на празника на Джебел. Пред хилядите си избиратели той показа 11 наказателни постановления за агитация на турски език.

„Правят се внушения, че едва ли не ако ни разрешат да агитираме на майчин език, това крие риска да бъде застрашен националния интерес и националната сигурност. Прави се внушение, че събитията от Западните Балкани ще се случат и в България”, заяви председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от Нова тв.

Местан се обърна на турски език към публиката, за да обясни, че международните закони му дават правото да се изразява на майчин език и избирателният кодекс противоречи на това и на българската Конституция беше и основната му теза в съда в Момчилград, където обжалва решение на ЦИК за противозаконна агитация в село Подкова.

„Тъжен съм, че България е единствената европейска страна, където е възможно да се гледа дело срещу председател на парламентарно представена сила за това, че използвал изрази на майчиния си език”, казва още Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови