Кунева: ДБГ няма да участва в правителство в този парламент

OFFNews 20 ноември 2016 в 17:29 5180 6

В правителство в рамките на този парламент категорично ДБГ няма да участва, ще го консултираме утре с партньорите ни, когато е свикан Изпълнителния съвет на РБ. Дори ГЕРБ да решат да подкрепят такова правителство, в този парламент, то също ще бъде без участие на политици от ДБГ. Това е мандатът, даден от Националния съвет на ДБГ днес.

Това каза на пресконференция на „Движение България на гражданите” лидерът на партията Меглена Кунева.

Тя посочи, че партията взема решителен курс против популизма и за радикална нормалност.

Кунева подчерта, че ДБГ е рещено да не подкрепя въвеждането на мажоритарното гласуване. Независимо накъде клони популисткото и конформизмът, ДБГ ще говори само с факти и ще защити интересите на съществена част от гражданите, които не подкрепиха възможностите, за които бяха питани на референдума. Да, в системата има грешка, но промени „на коляно” няма да я подобрят, каза Кунева, и подчерта, че Националният съвет на ДБГ има решение да не подкрепя въвеждането на мажоритарното гласуване и да се противопостави на популизма и опиянението около него.

Зеленогорски каза, че ще РБ предложи на Председателския съвет на Народното събрание да се намали ваканцията на депутатите по Коледа и да стане колкото на останалите работещи, за да се работи максимално дълго по законодателните задачи на парламента.

От ДБГ се обявиха още за свикване на Велико Народно събрание, което да направи промени в Конституцията за рестартиране на системата и намаляване на броя на депутатите, но не без преброяване на населението, райониране на държавата на 240 района и публично обсъждане. 

Кунева все пак подчерта, че не приема просто да бъде назован различен от сегашния брой депутати, като допълни, че за партията е важно и въвеждането на електронното гласуване. 

По повод въпроса за намаляването на субсидиите на партиите Меглена Кунева каза, че ДБГ предлага на всеки 100 хиляди гласа субсидията да се намалява с определен размер, а за над 1 милион гласа партиите да не вземат субсидии. Що се отнася до задължителното гласуване, тя подчерта, че партията от самото начало е обявило позиция против тази промяна.

Ако това 43-то Народно събрание продължи дейността си, то трябва да заслужи своето присъствие и да приеме закона за антикорупцията, за бюджета за 2017 година и антитерористичния закон, а с президента да се обсъдят и въпросите за българското председателство, заяви Кунева.

Тя напомни, че и Естония, България и Австрия са в предсрочни избори в рамките на времето на Председателството, подчертавайки, че подготовката в България не трябва да губи темпо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

4

Бухльо

20.11 2016 в 20:08

Радикална нормалност...wtf?!

29585

2

Izalina

20.11 2016 в 18:30

Остаи, какво говори Куневица, само чака ВНС да промени Конституцията, а ако може с опция цялото правителство да е от един човек - веднага я виждам универсален кандидат.

25665

1

Victimized

20.11 2016 в 18:03

Така е, само, че няма да зависи от това дали те искат или не. На Кунева партията влезе въобще, само заради това, че десните се "обединиха" и хората търсеха алтернатива. Но хората видяха, че алтернатива няма.