Кристалина Георгиева подаде оставка от Еврокомисията и става шеф в Световната банка

OFFNews 28 октомври 2016 в 17:49 34767 32

Кристалина Георгиева е подала оставка от Европейската комисия и ще поеме поста главен изпълнителен директор в Световната банка.

"За мен беше чест да служа 7 години както на Европейския съюз, така и на моята страна като комисар по хуманитарните въпроси и в настоящата си роля като отговарящ за бюджета и човешките ресурси", се казва в официалното изявление на Кристалина Георгиева.

Когато дойдох в Европейската комисия от Световната банка през 2010 г., оставих зад себе си не просто работа и организация, но и сектор, които обичам: светът глобалното развитие. Обмислях дълго и упорито решението си да приема поста главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие (IBRD/IDA) в Групата на Световната банка. В крайна сметка обаче не можах да откажа възможността да се върна в сфера, която продължава да ме изпълва със страст за работата и възможностите, които носи, посочва Георгиева.

Искам да благодаря на председателя на ЕК Юнкер от дъното на сърцето си за възможността да работят в неговия страхотен екип. Аз ще се завърне във Вашингтон през новата година. Междувременно аз ще продължи да работи, без да се разсейвам, по важни нерешени въпроси. Очаквам с нетърпение положителен резултат при преговорите по проектобюджета за 2017 г., допълни тя.

Сега не е моментът за сбогувания; има много работа още да се свърши. Но аз винаги ще бъда благодарна за приятелските връзки – в професионален и личен план, които съм изградила в Брюксел, посочва още Георгиева. 

След оставката на Кристалина Георгиева от ЕК и официалното поемане на поста в Световната банка, нейното място ще бъде временно заето от Гюнтер Йотингер.

Георгиева трябва да се оттегли официално до края на годината. 

Според Договора за функциониране на Европейския съюз друг български гражданин трябва да доизкара мандата на Кристалина Георгиева в Еврокомисията.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че е готов в най-скоро време да обсъди с премиера Бойко Борисов имена на възможни кандидати, както и какъв ресор да им бъде отделен.

Новият български кандидат ще бъде изслушан в Европейския парламент и ще бъде назначен от Европейския съвет в съгласие с председателя на Европейската комисия и след консултации с ЕП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

31

Red or Dead

29.10 2016 в 12:18

... а сто коло су.....

Апропо, като се съберете на козяка за...30 те сребърника.....вземи да обясниш на ....“прокапалата муфа“.....съдържанието на израза, щото нюансите на израза му се губят....не може да прозре дълбочината на съдържанието:))))

63994

29

Red or Dead

28.10 2016 в 23:17

Ле Булонката, “редките„ са ВИНАГИ тук....много сме и сме млади....

Айде беги да си играйкате с Шнауцера на......джобен тенис..;)

Апропо, специално за теб, понеже си ми слабост и не мога да устоя на всепомитащия ти чар ще споделя едно кратко стихотворение, посветено на твоя сиамски близнак и вдъхновител.....

-------Изповедта на един.....миниатюрен ШНАУЦЕР..--------

Джаф,джаф...джаф,
ШНАУЦЕР страшен съм за вас
джафкам тук на воля аз
от зори до късен здрач

Джаф, джаф..джаф....
май останал съм без глас
ама пък съм ШНАУЦЕР с бурка аз

Джаф,джаф...джаф..
май не съм и много в час..
Е, какво пък..
важно е, че съм вмирисан....праз..


63994

28

Red or Dead

28.10 2016 в 23:06

@ Аве чичи, осъдените “коньовичари“, те поздравяват;)
Аз нямам какво да добавя за третополовото създание,в едно нещо сме на едно мнение, определено знае руски, е то не е голямо постижение,все пак сме братушки, а тапета е потомствена партийна функционерка, те кои ли не са де.......не се надявай, толкова нищожна подлога ще бъде забравена САМО след няколко месеца, мястото на боклука, е на бунището, надявам се утре вечер да бъде даден старт от Орлов мост за изринване на ЦЕЛИЯТ БОКЛУК.....

77927

24

El Commandante

28.10 2016 в 21:46

Ултра гнусно същество е тая стрина.