Крематориумът на София в скандал по италиански на СОС днес

Юлиана Ончева 28 април 2016 в 07:51 6501 0

Високите градуси от крематориума на София се пренасят на заседанието на Столичния общински съвет днес.

Съветниците трябва да решат как да гласува представителят на СО на предстоящото Общо събрание на "София крематориум" АД на 20 май, което предвижда отстраняването на акционерите Варо Маниас и Янислав Недев от Борда на директорите и попълването на състава му с братята Силвано Урчуоли - също акционер, и Никола Урчуоли. 

Комисията по икономика и собственост гласува дневния ред на събранието с уговорката, че Маниас и Недев няма да бъдат освободени от отговорност. Докладът на Мита Георгиева от ГЕРБ обаче срещна сериозен отпор от Милка Христова от БСП. Според нея, ако италианците надделеят, интересите на столичани няма да бъдат защитени, а най-вероятно цените в единствения крематориум на Балканите ще скочат. 

Годишните отчети на дружеството за 2012, 2013 и 2014 година са приети, но дивидентите не са разпределени. Те са около 700 000 лева, уточни Христова пред OFFNews. Дали ще бъдат инвестирани в дружеството или поделени между съдружниците, решава Общото събрание. Естествено, на вас може ли някой да дойде вкъщи да ви каже какво да правите, коментира Стоян Александров от Движение 21, който е бил общински съветник и през 2001 г., когато е учредено дружеството "София крематориум" с частен партньор (списък на съветниците от мандат 1999 - 2003 г. по-долу).

Общината притежава 20% от акциите, за които съветникът от РБ Прошко Прошков предложи да бъдат пуснати в продажба чрез Столичната агенция за приватизация и инвестиции. 

Ползите от крематориума стават все по-явни и дори понякога крематориумът изпада в невъзможност да поеме многобройните поръчки, обясни Мита Георгиева, която е представител на Столична община в него. Според нея интересите на софиянци в дружеството могат да се гарантират чрез блокиращата квота в управлението на дружеството, чийто решения се взимат с над 3/4 от гласовете. 

Сагата е с давност 15 години 

През 2001 г. кметът тогава Стефан Софиянски сключва договор за създаване на смесено дружество с частен инвеститор, избран без конкурс. Мотивът - общината няма пари, пещите се нуждаят от ремонт, следва апорт на общинския терен в дружеството. Столична община получава 20%, а партньорът "Карма интернешънъл" взема 80%. Поема и ангажиментът да инвестира 800 хил. долара за нови пещи. 

Съдружници в "Карма" са двама италианци - Варо Маниас и Силвано Урчуоли с 51%, а останалите 49% са разпределени между българите Янислав Недев (бивш изпълнителен директор на крематориума), Румен Симеонов (зам.-министър на труда и социалната политика по времето на НДСВ), Степан Киркоров, Иван Мирински(шеф на Водстрой 98), и Лидия Ценева. 

През 2011 година настъпват скандали за разпределяне на натрупаните печалби, италианците и Румен Симеонов отказват да изплатят натрупани печалби от минали години на останалите съдружници. Те прокарват решение фирмата да бъде продадена. Поредица от конфликти разкъсват "София крематориум" оттогава до днес. Провеждат се общи събрания, решенията от които отиват в съда, общината се опитва да разбере какво точно се случва в дружеството. Тя научава постфактум, че консорциум с участието на софийското дружество печели конкурс за погребалните и кремационни услуги в Болоня. Столична община се опита да продаде своя дял в дружеството, но безуспешно. 

"Карма интернешънъл" пък предлага на общината 200 от акциите си по 2000 лв. едната, очаквайки логичния отказ, срещу който тя вече има право да ги предложи на външен купувач. Първоначално е обявено, че това ще е "Инвестмънт енд консултинг", притежавано от Силвано Урчуоли и Джузепе Копола, по-късно 10 акции са продадени на "Скутум", собственост на братята Никола и Силвано Урчуоли. След първоначалния брой "Скутум" се сдобива с о67 990 акции и на практика "Карма" е подменена от Скутум по класическа схема.

Столична община води дела в СГС за нищожност на прехвърлянията, за акционерната книга на дружеството, която според общината е с невярно съдържание.

Братята Уручиоли искат да поемат и управлението на крематориума, през миналата година общината направи промени в борда на директорите, като смени Полина Витанова с Димо Петров, като дамата бе подала оставка. "Карма" пък поиска Общото събрание да махне Янислав Недев и Варо Маниас от съвета на директорите, а на тяхно място да влязат Силвано и Никола Уручиоли.

"Промяната в състава на съвета на директорите на "София крематориум", поискана от доверителите ми, се налага поради снемането на доверието на основния акционер в дружеството - "Карма интернешънъл" от членовете на същия и в частност от снемането на доверието от г-н Янислав Недев. По редица причини настоящият състав на съвета на директорите не успява да изпълнява функциите и предназначението си, което пречи на развитието на дружеството", обясняват тогава от адвокатската кантора на "Карма", цитирани от Капитал. 

Акционерът Силвано Урчуоли печели с консорциум зад гърба на общината конкурс за кремационна дейност в Болоня. Този консорциум, в който участват "София крематориум" и фирма на Урчуоли, е осъден да плати 1.34 млн. евро възнаграждение на консултантска компания "Делойт". На "София крематориум" - с участие от  36% в консорциума, се падат над 1 млн. евро от сумата. 

Общински съветници Мандат 1999-2003 г., когато кметът Стефан Софиянски подписва договора с частния инвеститор "Карма интернешънъл"

Група на “ОДС”

1. Антоан Димитров Николов - председател на СОС, председател на групата на ОДС
2. Петър Димитров Джорински
3. Кристиан Станчев Кършалъков
4. Вили Младенов Лилков
5. Красимир Стоянов Пандев
6. Стефан Григоров Фурнаджиев
7. Борислав Алексиев Илиев
8. Георги Димитров Ненков
9. Емил Ангелов Додов
10. Нисим Сабитай Гершон
11. Богдан Михайлов Стефанов
12. Галина Станкова Праматарова
13. Николай Славчев Александров
14. Светозар Йорданов Филипов
15. Огнян Тодоров Симеонов
16. Огнян Дичев Атанасов
17. Георги Стоянов Василев
18. Кирил Василев Михайлов
19. Иван Вълчев Гьрнев
20. Ина Крумова Станчева
21. Александър Петров Коев
22. Мария Георгиева Харбова
23. Георги Николов Белчев
24. Асен Асенов Пейнерджиев
25.Тодор Димитров Влаев
26. Андреас Енгибаров Андреев
27. Милен Петров Минчев

Група на БДС - "Радикали"

28. Златина Димитрова Михайлова-Карова
29. Елена Александр. Селановска
30. Иван Иванов Георгиев
31. Веселина Иванова Любенова
32. Красимир Димитров Арсов
33. Петър Величков Иванов
34. Маргарита Цв. Червенкова
35. Йордан Николов Велинов
36. Даниела Дакова
37. Аглая Конова
38. Георги Иванов Цонков

Група на ”БСП”

39. Тодор Иванов Модев
40. Сталин Генадиев Йорданов
41. Мичо Дочев Райковски
42. Борислав Янков Борисов
43. Анна Георгиева Янева
44. Евтим Димитров Евтимов
45. Христофор Ефтимов Христов
46. Катя Николова Димитрова
47. Росен Малинов Малинов
48. Иван Филипов Ковачев
49. Валентин Цветков Котов
50. Стефан Венев Василев
51. Никола Николов Раднев
52. Бойко Александров Маринков

Група "Другите за София"

53. Росен Андреев Карадимов
54. Анета Маринова Григорова
55. Павел Иванов Попов
56. Лиляна Николова Елицина-Атанасова
57. Стоян Илиев Александров
58. Вежди Лефтеров Рашидов
59. Мими Спасова Рецкова-Димитрова

Група на “БРСП”

60. Костадин Иванов Косев

Независим

61. Кирил Венецов Стефанов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews