Костов към уволнените служители: Знаеш как е, Бъчварова има политически натиск

OFFNews 23 февруари 2017 в 21:50 20393 3

Оказване на политически натиск върху петима директори на Областни дирекции на МВР, в който е замесено и името на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова е станало причина за уволнението на главния секретар на МВР Георги Костов. 

Това става ясно от мотивите към решението на служебното правителство, с които то поиска от президента Румен Радев уволнението на Костов, съобщи БГНЕС.

Георги Костов е оказал натиск върху петима бивши директори на ОДМВР - този на Ловеч - Георги Иванов, на Плевен - Венцислав Катинов, на Монтана - Иван Георгиев, на Перник - Славчо Станиславов, и на Видин - Константин Джунински. 

Костов е притиснал първите четирима да напуснат постовете си в навечерието на местните избори на 25 октомври 2015 г., а петия - в навечерието на президентските избори през ноември миналата година. 

В мотивите, с които БГНЕС разполага, се посочва и името на Бъчварова. В разговор с Венцислав Катинов Георги Костов му казва, че причината да иска да го уволни е, че Бъчварова има политически натиск за освобождаването му от длъжността директор на ОДМВР – Плевен.

Снимки: БГНЕС

"Единственият мотив, използван от главен комисар Георги Костов, за освобождаването им от заеманата от тях длъжност – директор на ОДМВР, е оказан политически натиск от страна на политически сили. Причините за смяната им не се основават на резултатите от дейността им и професионалните им качества, а единствено на базата на политически решения. Това е недопустимо, тъй като основен принцип в дейността на МВР е политическият неутралитет, регламентиран в чл. 3, ал. 1, т. 4 от Закона за Министерството на вътрешните работи. С тези си действия главният секретар на МВР - главен комисар Георги Костов, е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото, което е основание за прекратяване на правомощията му", се казва в мотивите за освобождаването на Костов, подписани от служебния премиер Огнян Герджиков. 

"Комисар Георги Цветков Иванов е полицай от кариерата. Работил е по линия на „Криминална полиция“, като е започнал от изпълнителска длъжност, преминал е през ръководни длъжности до длъжността директор на ОДМВР – Ловеч. На длъжността директор на ОДМВР – Ловеч, е от 5 януари 2010 г. до 23 октомври 2015 г., като служебното му правоотношение е прекратено 2 дни преди местните избори за общински съветници и за кметове, проведени на 25 октомври 2015 г. Няколко месеца преди отстраняването на комисар Георги Иванов от длъжността директор на ОДМВР - Ловеч, той е извикан от главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, в сградата на МВР - София, и му е казано, че независимо от резултатите на дирекцията трябва да освободи длъжността директор, като му е предложено да заеме длъжност “началник на група”, която е четири степени по-ниска. При проведения разговор главен комисар Георги Костов му заявил, че това не е негово решение, а е решение на местните политически сили, без да конкретизира, и му е даден двудневен срок за размисъл. Комисар Георги Иванов е отказал да подаде заявление за освобождаване от заеманата длъжност, при което главен комисар Георги Костов му е заявил, че има и други начини. След няколко дни е започнала проверка на дейността на комисар Георги Иванов с цел да бъде принуден да освободи заеманата длъжност – директор на ОДМВР – Ловеч. В резултат на проверката на комисар Георги Иванов е била дадена незадоволителна оценка и му е направено предложение да бъде преназначен на длъжност “началник група”. Същият е отказал да заеме предложената му длъжност (защото не е бил съгласен с направената оценка). Отказът на комисар Георги Иванов е послужил като основание за освобождаването му от органите на МВР", пише в мотивите.

"Комисар Венцислав Янков Катинов е дългогодишен служител на МВР. Работил е по линия на “Криминална полиция”, като е започнал от изпълнителска длъжност, преминал е през ръководни длъжности до длъжността директор на ОДМВР – Плевен. На длъжността директор на ОДМВР – Плевен, е от 3 октомври 2014 г. до 19 октомври 2015 г., като служебното му правоотношение е прекратено 6 дни преди местните избори за общински съветници и за кметове, проведени на 25 октомври 2015 г. Една седмица преди освобождаването на комисар Венцислав Катинов от длъжността директор на ОДМВР - Плевен, той е извикан от главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, който му е разпоредил незабавно да се яви в сградата на МВР. При явяването му Костов е заявил, че министър Румяна Бъчварова имала политически натиск за освобождаването му от длъжността директор на ОДМВР – Плевен. Това става независимо от факта, че четири месеца преди това комисар Катинов е спечелил конкурс за длъжността директор на ОДМВР – Плевен, който конкурс е бил председателстван лично от главния секретар на МВР - Георги Костов. На зададения въпрос от страна на комисар Катинов “Защо се налага да освободи длъжността директор, при положение че ОДМВР – Плевен, се намира на 4-о място в страната по изведените показатели от МВР за оценка на служебната дейност”. Георги Костов е отговорил, че не го интересуват тези показатели и му предложил да заеме длъжността “началник на група” в областната дирекция. Костов добавил, че ако не се съгласи ще го споходи съдбата на колегата му от ОДМВР – Ловеч, комисар Георги Иванов. Комисар Венцислав Катинов категорично отказал да заеме предложената му длъжност и подал заявление за напускане органите на МВР", се допълва в документа.

"Старши комисар Иван Георгиев Георгиев е дългогодишен служител на МВР. Работил е по линия на “Охранителна полиция” и “Криминална полиция”, като е започнал от изпълнителска длъжност, преминал е през ръководни длъжности включително зам.-директор на ОДМВР – Монтана, и длъжността директор на ОДМВР – Монтана. На длъжността директор на ОДМВР – Монтана, е от 6 юни 2013 г. до 4 август 2015 г., като служебното му правоотношение е прекратено 2 месеца и половина преди местните избори за общински съветници и за кметове, проведени на 25 октомври 2015 г. Една седмица преди освобождаването на старши комисар Иван Георгиев от длъжността директор на ОДМВР - Монтана, той е бил извикан от главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, който му е разпоредил незабавно да се яви в сградата на МВР. При явяването му Георги Костов е заявил, че трябва да се раздели с него, като му заявил “Разбираш ме: политическа поръчка”. Георгиев го попитал, ако не се съгласи, какво ще се случи, при което Костов му отговорил, че “на масата е слабата му оценка”. Иван Георгиев му заявил, че приел дирекцията на 27-о място по показатели от 28 дирекции в страната, а в момента е на 5-о място. Георги Костов му заявил “Знаеш как е политическа поръчка“ и му предложил да остане на работа като началник на отдел “Охранителна полиция”, с което Иван Георгиев не се съгласил и подал заявление за освобождаване от МВР", пише още в мотивите за уволнението на Костов.

"Старши комисар Славчо Бончов Станиславов е дългогодишен служител на МВР. Работил е по линия на “Криминална полиция”, като е започнал от изпълнителска длъжност, преминал е през ръководни длъжности, включително директор на ОДМВР – Перник. На длъжността директор на ОДМВР – Перник, е от 13 май 2014 г. до 15 май 2015 г., като служебното му правоотношение е било видоизменено 5 месеца преди местните избори за общински съветници и за кметове, проведени на 25 октомври 2015 г. Преди освобождаването на старши комисар Славчо Станиславов от длъжността директор на ОДМВР - Перник, той е бил извикан от главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, който му е разпоредил незабавно да се яви в сградата на МВР. При явяването му Георги Костов е заявил, че “Не се вписвал в обстановката и че Вашите политици не могат да работят с теб”. На въпроса, кои политици, Георги Костов му е посочил областният управител на област Перник и заместник областният управител. Главният секретар на МВР му заявил, че ще го назначи на длъжността “началник на сектор КП”. Два месеца след назначаването на новия директор на ОДМВР – Перник, Валентин Бученски, Станиславов е преназначен за разузнавач в сектор “Издирване” при ГДНП – МВР, като главният секретар му казал, че новият директор не може да работи с него. Към настоящия момент Славчо Станиславов е на същата длъжност – “разузнавач”, пише в документа.

"Старши комисар Константин Илиев Джунински е дългогодишен служител на МВР. Работил е по линия на “Охранителна полиция” и “Криминална полиция”, като е започнал от изпълнителска длъжност, преминал е през ръководни длъжности включително зам.-директор на ОДМВР – Видин, и длъжността директор на ОДМВР – Видин. На длъжността директор на ОДМВР – Видин, е от 3 октомври 2013 г. до 5 април 2016 г., като служебното му правоотношение е прекратено 7 месеца преди Президентските избори, проведени на 6 ноември 2016 г. Старши комисар Джунински е бил извикан от главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, който му е заявил, че дълго се е борил да го запази на длъжността директор на ОДМВР – Видин, но не е успял, поради което следва да си подаде заявление за освобождаване от МВР", се посочва още в документа.

След като беше уволнен от длъжността главен секретар на МВР, Георги Костов сезира прокуратурата за оказан му натиск от страна на служебния премиер Огнян Герджиков и вътрешния министър Пламен Узунов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

3

Halo

24.02 2017 в 03:27

Е, в други сайтове нещата не са в такъв стил, четете поне още 3 сайта, като внимавате да не е "копи-пейст". :)