Костов: Увеличаване на руското влияние у нас е сред най-големите рискове за България

OFFNews 29 април 2017 в 16:22 18515 7

Най-големите рискове за България остават, например остава рискът от разрастване на влиянието на Русия в България. Това заяви бившият премиер и настоящ председател на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов пред Дарик.

Той даде пример с предизборната кампания, като посочи, че БСП се е обявила в пряка защита на руските интереси, което вероятно е отблъснало избиратели.

"За съжаление, този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави", добави Костов. Той подчерта, че редица държави, сред които Великобритания и Чехия, вземат мерки, за да се защитят от пропагандната война.

По повод кризата в Македония Костов в страната се сблъскват две тенденции. "Едната е на НАТО - да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, така както се счита че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейска политика първо на разширение, а после – на интеграция, което Русия твърди", посочи той.

На въпроса дали двуезична Македония е заплаха за България експремиерът посочи, че подобни твърдения трябва да бъдат анализирани със сериозни аргументи.

"Велика Албания е мит. Не може да се прекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл", подчерта той.

Костов е категоричен, че ще бъде преждевременно, ако по време на председателството на Съвета на ЕС България повдигне въпроса за членството на Македония в ЕС. Той посочи, че София е направила големи жертви и компромиси при влизането си в НАТО и ЕС, за да може да се присъедини към тях, без да внася своите външнополитически проблеми. По думите му Западните Балкани няма да влязат в ЕС и НАТО с нерешени външнополитичеки проблеми. 

По отношение на първите 100 дни от управлението на американския президент Доналд Тръмп той заяви, че екипът му се движи в правилна посока.

Костов е категоричен, че този период е бил на адаптация към реалностите на новата власт и посочи разликите между говореното в предизборната му кампания и реално свършеното след това. По думите му се гради неверен образ на новата администрация на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

7

Същото каквото и ти

23293

6

Стефан

30.04 2017 в 21:59

Ти па какво общо имаш с България?

7506

5

Добре, че има един Костов в тази България, че да не ни е срам че сме българи.

16008

4

Nik68

29.04 2017 в 21:49

За руско влияние да говори човека обрекъл България на пълна енергийна зависимост с продажбата на Нефтохим Бургас. Нахално.

23293

2

Стефан

29.04 2017 в 17:01

А с германската граница какво се случи? Костов одобрява ли го?