Комунизмът влиза в учебниците, глобата за пропаганда ще е 200 лв.

OFFNews 24 ноември 2016 в 12:22 34106 73

Всички държавни и местни управници и физически лица ще трябва да премахват от територията, на която са собственици надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, сред които и БКП.

Това реши парламентът, след като прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство. Ако се поставят паметници, то е позволено, само ако се посочва задължително престъпния характер на режима чрез табела или изписване.

В случай на нарушение и ако символите, които го възхваляват, не бъдат отстранявани, глобата е 200 лева, а за юридически лица - 2000 лв.

Другата промяна в Закона предвижда периодът 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. да влезе в учебниците и учебните помагала и да се изучава в училище.

„За“ промяната в закона гласуваха 104 депутати – от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок и част от Патриотичния фронт, „против“ бяха - 46 народни представители от БСП, АБВ и патриоти. Само 3-ма се въздържаха.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен буквално взриви парламента. Той бе внесен от депутатите Методи Андреев, Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков.

След почти три часа дебати депутатите гласуваха и приеха промените, но преди това в залата настана какафония. Таско Ерменков от БСП рецитира стихове на Веселин Ханчев във възхвала на комунизма , в залата се чуваха крясъци, някои от депутатите влязоха в пряк сблъсък лице в лице, на трибуната беше изваден дори алкохол на трибуната от депутат от Атака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

79

Victimized

25.11 2016 в 16:19

Не знам каква позиция имаш ти, от теб чувам предимно критики, и по презумпция решавам, че се самоопределяш от "отсрещния" лагер, клипчето е интересно, обаче ми е чудно да разбера, как то подкрепя твоите виждания, каквито и да са те. Понеже то доста добре показва, колко манипулативни могат да бъдат всички институции, религии, и всичко което се опитва да догматизира. Хората не мислят за себе си, голяма част от тях се позовават на религията сив световен мащаб, политиката в Европа обаче отстоява секуларизма, като шизофренията тук е, че е насочен главно към християнството, а за новодошлите и техните религии, ни се натрапва идеята, че това е тяхна културна особеност и тяхно право,а ние трябва да сме толерантни. Не е трудно да видиш двойния стандарт в тази ситуация..
Ел, не знам дали го правя на инат, но може би ми е интересно..

77927

77

El Commandante

25.11 2016 в 10:43

Victimized, нема смисъл да се обясняваш брато.
Тея не вдеват, пробвали сме и с много приказки, не ще и не ще.

На човек можеш да му вкараш нещо насила в гъза, в главата-не.
Тъй че, кой разбрал, разбрал, кой не-да е.

11610

75

Prologue

25.11 2016 в 04:20

Това е добър опит "да се размишлява извън общоприетата рамка", част от пишещите тук, все още седят с тебешира на evol_t__n, мислейки, че са извън общоприетата рамка(не те визирам теб victimized)

11610

74

Prologue

25.11 2016 в 03:50

С твърдоглави хора трудно се води адекватен разговор. Все пак има и такива, които успяват добре да представят гледната си точка и не знам тук линк дали може да се слага, но гледайте I,pet goat II. Препоръчвам го на този с учителя сплинтър. Victimized мисля, че това е по-добро от цитатите ти, от Уикипедия. Линк - https://vimeo.com/44583147

25665

72

Victimized

25.11 2016 в 02:37

Не е трудно да влезеш в Укипедия и да намериш поне официалната информация.
Обаче явно се оказва доста трудно, тази информация да бъде смляна, така, че да може да бъде поне разбрана.
Ти се опитваш да ми покажеш колко некоректно се изразяват "съмишлениците" ми в този форум, но аз знам, че те го правят не заради липса на знания или възможности, а защото "форума" в който пишем се принизи до нивото на постоянни нападки и обиди.
Човека който визираш, с коментарите върху които акцентираш, са извадени от общия контекст на поне едно година и половина писане в този сайт.
Аргумента ти е невалиден....

25665

71

Victimized

25.11 2016 в 02:32

"През 1791 г. Народното събрание е заменено със Законодателно събрание, в което разделението продължава: отляво седят новаторите, по средата умерените, а отдясно защитниците на конституцията, където преди са седели защитниците на Стария ред. През 1792 г. вече се събира Националният конвент, но и там има подобно разделение, но след държавния преврат от 2 юни 1793 г. и задържането на жирондистите, дясната страна опустява, а малцината останали преминават към средата. След Термидорианския преврат от 1794 г. членовете на крайното ляво са отстранени, а подходът с разполагането спрямо председателя е изоставен."

25665

70

Victimized

25.11 2016 в 02:31

"Новият орган става известен като Assemblée nationale constituante, или Народно събрание.

Онези, които седели от дясната страна на председателя на това Народно събрание, се обявили в защита на краля (Стария ред), а от лявата му страна седели онези, които подкрепили Революцията. Един от членовете, барон дьо Говийе (Baron de Gauville), обяснил: „Започнахме да се разпознаваме: тези, които са верни на вероизповеданието и на краля заеха местата надясно от престола, за да избегнат крясъците, клетвите и неприличните изрази, които се радваха на свободно изразяване в лагера на противниците.“"