Комисия за пенсионните фондове скара депутатите, но беше създадена

От левицата обявиха, че тази комисия е вот на недоверие към Менда Стоянова

Нели Чолашка 17 февруари 2015 в 11:17 3155 0

След повече от 2 часа дебат депутатите решиха, че ще бъде създадена временна парламентарна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални фондове, и прилагането на регулаторната рамка.

Нейното създаване беше предложено от лидера на БСП Михаил Миков и група народни представители от БСП и подкрепено с подписите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и депутати от Блока, проф. Борислав Борисов и Кирил Цочев от АБВ, и Валери Симеонов, председател на групата на Патриотичния фронт.

Първоначално предложеното име на комисия беше "за проучване финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях", но името беше редактирано след дебата.

Комисията ще се състои от 8 членове - по един представител от всяка партия. Председател ще е Корнелия Нинова от БСП, а зам.-председател Настимир Ананиев от РБ. Членовете ще са Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Чавдар Пейчев от БДЦ, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, Любомир Владимиров от "Атака" и Мариана Тодорова от АБВ. Временната комисия ще работи 1 месец.

В дискусията се стигна до обичайните нападки между ГЕРБ и БСП, но имаше и критики от страна на Реформаторския блок и Патриотичния фронт към ГЕРБ. ДПС използва ситуацията, за да нападне коалиционните партньори ГЕРБ и РБ.

В хода на дебатите стана ясно, че парламентарната група на ГЕРБ не е била потърсена за подкрепа.

"Така предложената комисия е излишна. Има бюджетна комисия и когато имаме тема в прерогативите на дейността на една комисия не виждам причина защо да продължаваме порочни практики да създаваме други комисии анкетни и временни, които дублират дейността на постоянна комисия", обяви в началото на дискусията председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

Според нея никому е нужно една комисия от осем човека, за да идентифицира проблеми и да предложи законодателни промени. По думите й бюджетната комисия от няколко седмици се занимава с темата за пенсионните фондове

Въпреки това Стоянова призова ГЕРБ да подкрепят комисията, за да не се получи утре да заглавия: "Единствено ГЕРБ прави чадър над КФН".

"Дадохте един класически пример за това каква е разликата между едно отговорно политическо поведение и популизма. Когато едно управление следва страха от утрешните заглавия във вестниците, то не е отговорно, а популистко.

Аз призовавам за повече политически отговорно поведение, защото популизмът е път към блатото, а ние имаме по принцип съмнения, че управлението ви ще е по-скоро популистко, отколкото отговорно", атакува Менда Стоянова лидерът на ДПС Лютви Местан.

Жельо Бойчев и Георги Кадиев от левицата нападнаха Стоянова заради броенето на гласовете по време на последното заседание на бюджетната комисия, когато се гласуваше тегленето на нов външен дълг от 16 млрд. лв.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов стана да защити Менда Стоянова, обяви, че тя е достоен човек, партията стои зад нея и няма да позволи тя да бъде сменена като председател на парламентарната бюджетна комисия.

Мартин Димитров от РБ, чиято група се е подписала под идеята за създаване на временната комисия, призна, че е дразнещо именно БСП да предлага създаването на такава комисия, но призова ГЕРБ да не се подвежда по емоциите, а заедно да постъпят принципно.

„Не става въпрос за политическа игра. Става въпрос за изясняване на истината за работата на КФН, какви са проблемите с пенсионните фондове, до колко се отклоняват от правилата, има ли проблеми със законодателството. Ако някой твърди това, ние не можем да я подкрепим. Спрете с демагогията", призова Димитров.

Кадиев обаче не репликира като заяви, че комисията е именно вот на недоверие, защото бюджетната не си е свършила работата.

Данаил Кирилов от ГЕРБ се обърна към Реформаторския блок: „Видяхте ли в каква демагогия се вкарахте? Не усещате ли тенденцията да се работи в чрезвичайни комисия?”.

Той уточни, че ще гласува "за" създаването на временната комисия за пенсионните фондове само в името на партийната дисциплина. По негово предложение от името на комисията отпадна "ефективността на надзора върху тях (пенсионните фондове)". Той обясни, че този текст противоречи на няколко европейски директиви.

Йордан Цонев от ДПС се обърна към Реформаторите с думите: "Ще рече човек, че не сте се подписали за създаването на тази комисия".

Гроздан Караджов от РБ му отвърна, че се е подписал само Радан Кънев, но от БСП му показаха подписката, в която фигурира и неговото име с подпис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови