Кога Пеевски придоби медийната си мощ - в моя мандат или в първия на Борисов?

OFFNews 11 юни 2016 в 10:09 11229 16

Два пъти по време на интервюто си тази сутрин за Нова тв бившият премиер Пламен Орешарски посочи, че има силна връзка между премиера Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Първо, той подчерта отново, че подготовката за фалита на КТБ е започнала при първия мандат на Борисов с наливането на огромна част от държавните пари в "банката на властта" и резултатът е бил "необясним растеж по време на криза - от 2 на 7 милирда лева активи". Фалитът дойде след разрива между Пеевски и Цветан Василев и преразпределянето на по-голямата част от държавните пари в други банки.

Второ, след въпрос какво е направил срещу медийната мощ на Делян Пеевски, идвайки на власт, Орешарски попита на свой ред кога Пеевски е придобил тази мощ - в неговия мандат или в първия мандат и на настоящия министър-председател Борисов.

Ето какво още каза Пламен Орешарски.

За КТБ

"Първите сигнали, че в банката се извършват операции, които не са съвсем банкови, дойдоха от кръга „Капитал“ в края на първия мандат на Борисов, през март 2013. Банка, която няма здрав портфейл, е обречена. Въпрос на време е кога ще се случи. Колкото по-рано, толкова по-добре, защото ще се миниминизират загубите."

Заварих необясним растеж на КТБ във време на криза – от 2 на 7 милиарда лева, каза Орешарски и припомни, че е изпълнил решението на служебното правителство с премиер Марин Райков да се прекрати концентрацията на държавни средства в една банка.

"След като съм извадил парите на държавните предприятия, трудно може да ме обвините в пристрастия към нея."

За новия заем

Орешарски коментира и решението на Народното събрание от последната седмица държавата да изтегли нов заем за покриване на дупката във Фонда за гарантиране на влоговете след банковата криза у нас.

"Фондът остана декапитализиран и очевидно има нужда от попълване със средства. Дали това е най-добрият вариант, е доста спорен въпрос. Заемът е доста голям. Може и да се съберат вноски от банките, ако трябва и авансово, за да не попълни някакъв неснижаем остатък."

За избора на Пеевски за председател на ДАНС

Това беше политическа грешка, политическо решение, затова и може да зададете въпроса за решението на двамата политически лидери, които го излъчиха, заяви Орешарски. Той даде да се разбере, че не е имал думата по този въпрос: "Премиерът е свободен в решенията си как да ръководи Министерския съвет. Това не беше такова решение. Беше политическо решение".

За медийната мощ на Пеевски и "Булгартабак".

"Заварих тази медийна мощ, заварих "Булгартабак" в това състояние. Какво трябваше да направя? Когато съм заварил определено състояние на държавата... да, опитвах се да нормализирам политическия живот, успях в някаква степен. Съжалявам, че мандатът беше много кратък, за да се развият някои от стъпките. Някои от тях бяха реформи.

Добрите приходи сега са в резултат на мерки от моя мандат. Ако това мнозинство събираше много добре приходи, защо не го направи в първия мандат, а сега?

Първата мигрантска криза беше в моя мандат. Днес похвалите, че пазим добре границата, са следствие от този период. Да, сегашният кабинет продължи тази политика, което е похвално."

За управлението му

"Подадох оставка, защото ерозира парламентарната подкрепа.

Опитвам се да получа критични въпроси за действията ми като министър-председател и не успявам. Моля, задайте ми такъв, за да го дискутираме.

Аз бях експертен министър-председател, нямах политическа сила зад гърба си, нямам, няма и да имам."

За дълговата спирала и възможните противодействия

"Дългът се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката. Това застрашава националната сигурност. Днес правим стъпки в тази посока, посока по пътя на Гърция.

За да се стопира това, трябва да има ограничаване на новите вземания, ускоряване на икономическия растеж, така че съотношението дълг–БВП да се запази и дори да започне да намалява."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

16

Blagodatka Dushanova

11.06 2016 в 22:49

Извинете за грешката на годината -правителството на ОДС от 1997 -2001 год.

13340

15

Blagodatka Dushanova

11.06 2016 в 22:48

№ 2 -Правителството на ОДС от 2007-2001 г. не беше грешка!И добре,че беше то!Тогава престъпните "охранителни" групировки бяха принудени да спрат престъпния рекет спрямо бизнеса,"мултигруп" излезе на светло,икономиката се възроди от разрухата и банковата система се стабилизира,започнахме преговорите за Европейския съюз и НАТО, визите паднаха...И за сравнение -тогава работех като оператор на ЦПУ в завод "Средец"-моята заплата от 5 долара през 1996г.при почти 3000 лв.за долар,през 2001 год.беше 160 долара ,при 2,5лв.за долар...това е истината!

12881

14

Иван55

11.06 2016 в 16:02

От 1997 до 2001 г. е заместник-министър на финансите в правителството с мандат на СДС и министър-председател Иван Костов. От 2002 до 2003 г. е заместник-председател на Националния изпълнителен съвет на СДС. Определен е за кандидат за кмет на София от СДС за местните избори през 2003 г., но по повод срещата му с бизнесмена Васил Божков избухва публичен скандал и кандидатурата му е снета. От 17 август 2005 г. е министър на финансите в кабинета на Тройната коалиция. През периода 2009—2013 г. е народен представител от гражданската квота на Коалиция за България в 41-то и 42-то Народно събрание. Министър председател на втората тройна от май 2013 до юли 2014.

Това е по Уикито. Обобщено - от 1993г., та и до днес, Орешарски е емблема на синьо-червената мъгла.

12082

8

zonevd

11.06 2016 в 11:49

"Selbstlob stinkt" (Самохвалството смърди) - немска поговорка.
Всичко позитивно се дължало на неговите действия???
Румен Гечев е още по-нахален.
Ако имаха поне малко достойнство биха се скрили под масата от срам, но не, те си развяват осраните гащи по медиите.