Кауза 1 на Да, България: Умните и красивите да счупим пръстенцата на крадливите

Владимир Йончев 07 януари 2017 в 14:00 27890 19

Списък от далавери, които незабавно трябва да бъдат разтурени е първото нещо, което ще направи партията Да, България, която се учредява в момента в София.  

Това са далавери, които всеки от нас много добре знае. Но ние не говорим просто за противодействие на корупцията. Ние много добре знаем как точно функционира корупцията в България и какво трябва да се направи, за да да я спрем, каза Христо Иванов в речта си на Учредителното събрание.

Желанието или отказът да се разтурят тези далавери ще е демаркационната линия, по която Да, България ще избира коалиционните си партньори.

Заседанието започна с повече от час закъснение, заради огромните опашки, които се извиха в столичния мол Paradise от желаещи да станат учредители на новата партия. Регистрацията беше прекратена час след първоначално обявения срок, когато бройката учредители достигна 1250, въпреки че много хора не успаха да се регистрират.

Днес нашата държава е обсебена от един модел на корупция, при която властта се концентрира в ръцете на малцина, а реалните решения се пазарят задкулисно. За тях не е важен общественият интерес, важни са зависимостите. Ако играят правилно играта - те са недосегаеми за закона, каза Христо Иванов.

Той описа профила на учредителите, които имат кауза да се противопоставят срещу малцината, обсебили държавата:

В тази зала са събрани хора, с безпрецедентен опит в борбата с този модел. Голямата промяна от последните години е, че много отделни граждани и общности натрупаха реален опит в противодействието на този модел. Днес ние започваме процес по въплъщаването на този опит в политическа сила. Никога досега у нас не са се събирали хора, които знаят за какво става дума и знаят как да водят война с него. На война се казва „за един бит, давам двама не влизали в бой”. Аз ви казвам – за всеки един от вас, с трудния опит на самотна смелост и борба или дори просто устояване без да се пречупиш срещу мафията във всички отделни сектори, давам по пет олигархични търтея, угоени в гарантираната си безнаказаност.

Най-силното послание беше отправено от Кристиян Таков и бе по повод това, че мнозина наричат новата формация "Партията на умните и красивите".

Докато ние сме умни и красиви, в България има много хора, които са извадили по-лош късмет. Ние често ги презираме и не се вслушваме техните стонове, а после се чудим защо не ни следват. Ние ги плашим, че ще заминем на Терминал 2. А те не могат да стигнат до съседното село, където може би го има лекарството, което им трябва.

Ние трябва първо да счупим пръстенцата на крадливия, който краде от отрудения. Ние трябва да възстановим справедливостта. А после ще мислим дали тя е лява или дясна. 60% от богатството на България се краде. Затова първата задача е да възстановим върховенството на правото. Не на закона, а на правото!

Таков разказа, че е надживял периода, в който е бил пазарен фундаменталист. Има поне 3 области, в които пазарът няма място. Това са културата, съпружеските отношения и правораздаването.

По отношение на икономиката съм консерватор. По отношение на личните свободи съм либертарианец. По отношение на културата съм левичар. А по отношение на морала съм екстремист, завърши речта си Таков.

Финансирането на новата партия е изключително прозрачно с дарения, които са малки суми, но от много хора. Това ни гарантира, че няма да сме зависими от олигарси, каза Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

19

newfoundland

09.01 2017 в 21:48

Като министър на правосъдието не направи нещо и като шеф на микропартия пак ще направи нищо. Важното е обаче да се генерират малко пари покрай проекта, поне те да са си добре.

63994

18

Red or Dead

08.01 2017 в 14:19

ЕЛ,за нас “плебеите и простолюдието“ критериите на “умните и красивите“ са невнятни...освен, че са на “Аpple“ и са двойно по-скъпи от един DELL да речем, макар като ги съпоставиш като показатели да са напълно идентични.Освен туй почти всички важни компоненти са правени на ЕДНО и също място.....който е гледал филма за Стив Джобс ще ме разбере....

Нека някой от “просветените“ дето е бил вчера на “ТАЙНАТА Вечеря“ да ни “светне“, аз просто видях коментари по темата....и ми стана много смешно, естествено подозирам, че става въпрос за бъзици със снобарщината и опита на много от тях да си скъсат.....ЧЕРВЕНАТА опашка, ама нали се сещаш, че САМО с Макбук Про ....НЕ СТАВА......справка, барабойко има ПАМЕТНА фотка с МакБук Про.:))))

77927

17

El Commandante

08.01 2017 в 12:16

"Апропо, стана ясно, че за да си истински “умен и красив“ трябвало ПЪРВО да докажеш, че си горд собственик на....“Macbook Pro“.

Ахаха, верно ли бе?
То последната реколта не са много за хвалене с тая липса на портове...

77927

16

El Commandante

08.01 2017 в 12:13

Такива призиви вече съм чувал неведнъж.
Резултат обаче....нали...

11995

15

Dimitar Simov, MD

08.01 2017 в 09:44

Защо Оff-media допуска анонимници скрити зад псевдоними да тролят и тровят пространството под статиите? Всеки е свобободен да изкаже мнение, но нека си сложи името, а не псевдоним под него.

Заглавието е манипулативно и хич не приляга на ОFF-news!

12130

14

ds

07.01 2017 в 22:38

Г-н Йончев,не ви подхожда това глупаво подвеждащо заглавие.

63994

10

Red or Dead

07.01 2017 в 19:02

“...и много правописни грешки от обичайните "offnews тролове". Какво става прЕатели, да не надушихте вятъра на промяната? Спокойно умните и красивите....““

А нищо не става...“прЕател“, всичко си е ок, и да “надушихиме го вятърът на промяната“, НО честно казано миризмата е .......МНОГО ПРОКИСНАЛА.....сори;)

Апропо, струва ми се, че НИКОЙ не е застрахован от “правописни грешки“......в твоя случай си “забравил“ да сложиш кавички на..думите...умни и красивите:)))))))
 
X

Да помогнем на украинските деца!