Каракачанов пренаписа управленската програма: Ще връща казармата

Юлиан Христов 06 май 2017 в 16:01 15413 9

Военният министър пренаписа управленската програма: Ще връща казармата

Новият военен министър Красимир Каракачанов обяви, че остава привърженик на наборната военна служба. Пред Нова тв той се позова на управленската програма, подписана от ГЕРБ и Обединените патриоти: 

"В програмата за управление на правителството, което е ръководено от г-н Борисов, е записано: военно обучение в училищата, доброволната служба и разработване на проектите, свързани с наборната военна служба. Аз съм привърженик на наборната военна служба, поради простата причина, не си сменям убежденията, необходимо е българската младеж да бъде подготвена и възпитана в един дух на патриотизъм и на готовност да си защитава отечеството", заяви Каракачанов.

В управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти не се посочва нищо за наборната служба. В раздел VII, т.5 от нея е записано единствено, че ще се работи за въвеждане на военно обучение в училище и разширяване на възможностите за доброволна военна служба. В нея не се посочва развиването на проекти, "свързани с наборната военна служба". 

Каракачанов заяви, че не се притеснява от "скептици" по темата. "Аз съм от оптимистите, защото, в края на краищата, не е важно тези, които са скептични. Важни са тези, които вярват и вървят заедно с нас, за да постигнем онази българска армия, която е в сърцата и мечтите на българския народ. Една армия, която ще бъде в състояние реално да защитава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на България", обясни пред Нова тв министърът. 

За БНТ той беше дори още по-категоричен. "Връщането на наборната служба е неизбежно, защото в страни като Франция, които имат много по-голяма традиция в професионалната армия, и двамата президенти, които се явяват на балотаж, говорят за връщането на наборната военна служба", каза той и поясни, че в други държави е възстановена наборната служба, а в някои - срокът ѝ е удължен. Той отново се позова на управленската програма, като обясни, че "ще се мисли за връщането на наборната военна служба".

Той смята, че старите поделения не са разрушени, но са в лошо състояние. Той обясни, че няма успешна държава, която не поддържа собствени въоръжени сили и "армията не е на нивото, на което трябва да бъде". 

Той заяви, че не е оптимист по отношение на нелегалната имиграция, защото смята, че ЕС все още няма изработена единна позиция. "Тя се изработва в момента, но още не е оповестена. За това смятам, че Българската армия има своята част и задължение от решаването на проблема с нелегалната имиграция и към момента на българската граница има български военнослужещи, които охраняват наред с колегите си от Гранична полиция", обясни Каракачанов.  

____

Из програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти:

VII. Отбрана

1. Българската армия е надежден гарант за сигурността на страната.

1.1. Гарантиране на националния суверенитет и независимост, както и защита на териториалната цялост на страната.

1.2 България е активен и надежден член на НАТО и ЕС. Активно и последователно ще участваме в изготвянето и изпълнението на новата политика на ЕС за европейска отбрана.

1.3 Увеличаване на разходите за отбрана и достигане на ниво от 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат.

1.4. Преглед на организацията и дислокацията на ВС с оглед на ефективното изпълнение на трите мисии: „Отбрана“, „Подкрепа на международния мир и сигурност“, „Принос към националната сигурност в мирно време“, включително и с оглед на охраната на границата.

1.5. Попълване на резерва на въоръжените сили и подобряване на мобилизационните способности на страната.

2. Активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия.

3. Изграждане на силна армия чрез ускорено развитие на въоръжените сили.
Разширяване на участието на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции при изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването, включително и с използване на средства от Европейския план за отбрана.

4. Разширяване на участието на Въоръжените сили за по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата и противодействието на тероризма в съответствие с промените в ЗОВС на РБ и новия Закон за противодействие на тероризма.

5. Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8007

25

Sayn Bro

13.05 2017 в 00:37

Не случайно покойната баба Ванга беше казала, че ще дойде време, когато светът ще се управлява от луди...Моля, предупредете своя симпатизант и събрат по психични проблеми Каракачана, че ако не се откаже от шизофреничните си идеи за налудничави казарми, някои хора се организираме да го изпратим на лечение в Звезденбург

23293

24

Стефан

10.05 2017 в 08:31

Никога не съм се имал за високо отговорен. Но и никога в поверените ми подразделения не е имало извращения, независимо от известното Писмо 911 на ГЛаВПУНА. И това беше бутафория.
Чисто професионално, ми беше изгодно войниците да са войници, а не каша от военнопленници и побъркани старослужещи. Така и започвах разговора със "старите" - с приклада по каската. Тука аз съм главния, а другите - по нормативите. Можеш - значи си добър войник. Не можеш - значи си под добрия. И не дай боже, не дай!, да забележа че се правиш на нещо повече, от по-добрия.
Не цялата армия ме харесваше, но службата вървеше:)

11178

23

Крушата

07.05 2017 в 14:51

Браво на Каракачанов! Само казармата ще спаси българската нация от загиване! Веднага трябва да се вземат няколко милиарда заем за целта! Някой може да каже, че това са много пари, с които България окончателно ще затъне и че в масови мероприятия от рода на наборната служба където се събират много млади хора (т.н. тинейджъри) от всякакъв произход, под надзора на неколцина, но много отговорни професионалисти, все пак има висока степен на гавра с личността, нещастни случаи, изнасилвания, самоубийства и т.н. Но нищо не е по скъпо от спасението на нашата мила татковина. А и само минавайки през гореспоменатия процес днешните "пикльовци" ще се превърнат в истински мъже каквито са били бащите или може би дедите им и гордо и достойно ще градят бъдещето на страната ни.

10538

18

Black Hex

07.05 2017 в 08:22

Чеснокът ще постави рекорд бе - 2 пъти с изтрит профил.

Аха-ха-хахаххХх!
Професоре, според мен в момента има 2 профила на миризливия, които вървят с бясна скорост натам. На единия все още му се виждат коментарите, но няма право да "оценява". Това е причината да се появят служебно наградени, изникнали от нищото рейтингови шорошорасти.


гароне МЪСТ ДАЙ!
https://id.offmedia.bg/profile/57334e15b5cd3026197b9a1236caabaf

10538

16

Black Hex

07.05 2017 в 08:21

Чеснокът ще постави рекорд бе - 2 пъти с изтрит профил.

Аха-ха-хахаххХх!
Професоре, според мен в момента има 2 профила на миризливия, които вървят с бясна скорост натам. На единия все още му се виждат коментарите, но няма право да "оценява". Това е причината да се появят служебно наградени, изникнали от нищото рейтингови шорошорасти.


гароне МЪСТ ДАЙ!
https://id.offmedia.bg/profile/57334e15b5cd3026197b9a1236caabaf