Кънев сваля доверието си от управлението, отива в опозиция

Лидерът на ДСБ обиден от ГЕРБ, които се отметнали от подписа си

Симона Костадинова 09 декември 2015 в 15:06 15317 40

Снимка БГНЕС, Архив

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев сваля доверието си от управляващата коалиция, като обяви, че става опозиционен депутат.

Това стана минути след като правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка.

Той заяви още, че не са взети политически решения за напускане на коалицията от Блока, като за момента той говори в лично качество.

Към момента позицията на Реформаторите по темата не е ясна. Предстои да се състави общо мнение на Блока, уточни Кънев.

Той не знае и каква е позицията на хората от ДСБ - собствената му партия.

Кънев отказа да коментира дали се чакат други оставки във властта.

Той обяви, че за момента не напуска Реформаторския блок и остава негов съпредседател.

"Първо, искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. Това е позиция, която съм заявявал многократно, с оглед на днешното парламентарно поведение на ГЕРБ, а тя е 100%-ова", обясни пред журналисти Кънев.

По думите му:

"Имаше други възможности, дадохме на колегите от ГЕРБ и друга възможност да покажат определена солидарност със собствения си подпис, не с нас. Доверието от моя страна, отново говоря лично, е напълно разрушено, имаше безкрайно много поводи да бъде наранено през изминалите месеци, но в момента е напълно разрушено, така че това, което мога да кажа сега, е, че аз съм опозиционен депутат в 43-ия парламент", коментира Кънев.

Той поясни, че решението му е лично и за това е уведомил ръководството на СДБ и Реформаторския блок, както и премиера Бойко Борисов.

"Така че то не е изненадващ ход за никого, оттук нататък следват политически решения на ДСБ и на РБ, не напускам нищо, за разлика от отделните хора, политическите партии и коалициите имат дълъг процес на взимане на решения, аз никого няма да притискам, оставам в прекрасни отношения с всички и напълно кооперативни. Но, разбира се, очаквам политическите решения първо на ДСБ, такова решение ще бъде взето най-вероятно до края на тази седмица, и на второ място - на РБ. Аз обаче държа на думата си, лично за себе си мога да кажа, че всички компромиси, които сме направили до момента, а те са огромни, и цялата подкрепа за едно доста съмнително по характера си управление, бяха в името на едно нещо, и то е на успешно прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис. С момента, в който партията мандатоносител ГЕРБ се отметна от подписа си, забележете, не говоря за ДПС, говоря за партията ГЕРБ, се отметна от подписа си под този компромис, аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали. Казах, че споделям личното си решение, както съм обещал отдавна, а политическите решения предстоят", допълни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!