Кънев: ГЕРБ ще управлява с БСП – това вече го знаем всички

OFFNews - Бургас 25 август 2016 в 15:40 9284 6

Снимка БГНЕС

Няма покана от ГЕРБ да подкрепим техен кандидат, категоричен бе в Бургас председателят на ДСБ Радан Кънев.

Той подчерта, че в Реформаторския блок има решение за самостоятелно явяване на изборите и до броени дни ще имат кандидат. Има и ясни възможности – като Трайчо Трайков, Гроздан Караджов, които се ползват с подкрепата на СДС, ДСБ и Гражданския съвет. Кънев повтори, че условията, които проф. Минеков е поставил, са изпълними само за ДСБ. И добави, че се очаква до броени дни да знаят името на кандидата си за президент, но то ще бъде обявено във вторник.

Като неочаквано сериозно предизвикателство за десницата определи Кънев президентския вот. На първо място – заради окончателното разпадане на българската левица:

Тя беше на командно дишане от ГЕРБ в продължение на повече от година. Тъй като партия ГЕРБ има огромна нужда от БСП, за да размахва плашилото им и да събира десните гласове. Това, което се случва в последните дни, на практика означава, че левите кандидати не са конкуренти на тези избори“, добави Кънев.

На въпрос дали ще има предсрочни избори, ако резултатите от президентските не удовлетворяват управляващите, Радан Кънев подчерта, че това е отговорност на ГЕРБ:

„Цветанов показа, че владее всякакви мнозинства – с Атака, с патриоти, с ДПС, с Атака и ДПС заедно. Така че той може да задържи правителството до края на мандата му. Тук въпросът опира, че ГЕРБ ще управлява с БСП – това го знаем вече всички. Дали в този или в следващ парламент… Като гледам хала на БСП, може би в следващия парламент ще са твърде малко за коалиция. Така че може да няма предсрочни избори“, смята Кънев.

Той припомни, че на последните местни избори единствените кандидати в областните центрове, които са се преборили с ГЕРБ, са били тези на Реформаторския блок. Новата политическа обстановка показвала, че реалното противопоставяне е ГЕРБ срещу „реформаторската десница“, смята Кънев.

На този фон той обвини управляващите, че през последните седмици заемат „антиНАТОвска“ и „антиевропейска“ позиция.

Вчерашното изявление на г-н Борисов, че българският национален интерес не може да бъде защитен в рамките на ЕС, но може да бъде защитен в рамките на двустранни отношения с Турция е антиевропейска и антибългарска позиция. На тези президентски избори ние ще влезем с много ясна разлика в позициите – ГЕРБ и РБ. Ние сме за обща, европейска политика, а ГЕРБ, очевидно, за двустранни договорки с авторитарните режими с Москва и Анкара“, смята Кънев.

Лидерът на ДСБ добави, че Бойко Борисов използва проруското говорене по-добре от Корнелия Нинова и Георги Първанов и подчерта, че премиерът се подготвял лошо за срещата си с Меркел.

ДСБ са на първа обиколка из структурите по места заради предстоящите избори. На посещението в Бургас присъстваха и Димитър Сяров – заместник - председател на партията, и Стоил Яков - председател на предизборния щаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

6

трафоПОСТ

25.08 2016 в 22:53

Аз не разбрах, сега, Радан го е яд, че не управлява с ГЕРБ или не иска да управлява с ГЕРБ? Иска да подкрепи кандидат на ГЕРБ, или не иска. Иска да има общ кандидат с ГЕРБ , или не иска? Все плаче, че ГЕРБ ще управляват с някой друг а не с него и затова не мога да разбера, иска или не иска?

13056

4

Какавидков

25.08 2016 в 17:17

Вицове от гардероба със политическите мортагени.
Вместо отговори, като например, де го новио проект и що умре той преди да се роди.

13709

3

Маргарит

25.08 2016 в 16:16

Този насополиви целия свят с непрестанния си плач.

13207

1

Shoshon

25.08 2016 в 15:57

Герб са монополист в броенето на гласове, за това всички искат с тях да управляват.