Калфин уволни чиновник, нарекъл протестиращите майки "кухи лейки"

OFFNews 07 април 2016 в 11:40 6226 9

kalfin
Ивайло Калфин обеща да разговаря с протестиращите майки на деца с увреждания.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин се извини на майките на деца с увреждания, които при вчерашния си протест в София бяха наречени от служител на министерството „кухи градински лейки”.  По-късно Калфин уволни Светослав Славчев – главен експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“ в МТСП, заради недопустимо отношение към майките на деца с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

„Не знам дали сме кухи или запълнени лейки, но защо трябва да сме някакви, за да си търсим правата. Ние сме обикновена група граждани, които си търсят правата”, каза пред bTV Ина Маринова – една от организаторките на протеста, към която беше адресирана обидата.

„За мен това е крайно неуважително. Ние сме просто родители, обаче имаме права, имаме проблеми. Аз няма да изляза на протест, ако всичко ни е наред”, обясни тя. „Не съм се почувствала обидена, стана ми смешно. Наистина е показателно какъв ни е елитът”, допълни майката.

Във включване по телефона Калфин заяви: „Искам да започна с извинение към организаторите и всички, които са се почувствали засегнати”. Той посочи, че Славчев отговаря за сигурността и контрола в министерството.

„Извинявам се действително от сърце. Това е абсолютно ненормално и не е поведение, което ще допусна в министерството”, каза Калфин. Той поясни, че не се е срещнал с майките, защото в сряда трябвало да бъде в парламента и на заседание на Министерския съвет. „Днес ще се видя с представители на протестиращите”, обеща той.

Министърът каза още, че срещу на въпросния служител Славчев ще бъде наложено наказание. „Има процедура, която ще бъде задействана. Подобно отношение от служители в министерството няма да допусна”, заяви той.

След включването на министъра Ина Маринова заяви: „Въпросът не е да ми се извини някой. Аз не искам да ме смятат за куха лейка, защото аз не съм такава. Откъде-накъде такова отношение? „Извинявай” на министъра на мен не ми върши работа. Вече съм обидена”.

Според нея, въпросният служител трябва да бъде освободен от длъжността си. „Той е длъжен да защитава моите права и в същото време ще ме обижда. Откъде-накъде? Просто трябва да си понесе отговорността”, смята тя.

Маринова попита Калфин дали заради парламентарния контрол би пропуснал пътуване в чужбина, както пропуска среща с майките. Тя изтъкна, че ако утре министърът поиска да се срещне с майките, тя няма да може, защото няма да има кой да гледа болното й дете. „Детето ми е със сериозни проблеми. Ние искаме лична помощ, за да можем да бъдем малко по-свободни. Аз не искам да взимам помощи”, заяви огорчената майка.

Вчера родители на деца с увреждания от цялата страна излязоха на протест. Те се събраха първо пред Народното събрание, а после и пред сградата на социалното министерство и настояха за създаване на електронен регистър на хората с увреждания, тъй като в момента липсва официална статистика какъв е техният брой. Родителите настояха още за месечен бюджет за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!